Прокуратурата отново дава на съд Лютви Местан заради катастрофата със загиналото бебе

OFFNews 06 януари 2021 в 15:11 2745 0

Прокуратурата отново дава на съд лидера на ДОСТ Лютви Местан и 33-годишния Юсеин Ахмед за катастрофата, при която на 14 април 2019 г. загина 6-месечното дете на Ахмед.

Според държавното обвинение Местан е нарушил правилата за движение по пътищата, като е навлязъл от път без предимство, без да се съобрази със знака "Стоп". Подминал е и факта, че по главния път е идвало БМВ, което е било с предимство. Така е причинил смъртта на детето.

Бащата на починалото също не спазил правилата - карал е с превишена скорост, пресякъл е "остров" на шосето и не е осигурил безопасно пътуване на детето си, като не е поставил колан на задната седалка на БМВ-то. В резултат на това се е стигнало до гибелта на бебето.

Обвинителният акт срещу двамата бе внесен в Окръжния съд в Кърджали през юли 2020 г. Първо магистратите от Кърджали, а после и колегите им от апелативния съд в Пловдив върнаха делото за отстраняване на процесуални нарушения, свързани с правата на пострадалите – майката и братчето на загиналото бебе.

През октомври м.г. пловдивският съд се аргументира с това, че са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и така са били погазени правата на пострадалите - майката и братчето на загиналото момиченце. На братчето не е бил назначен особен представител – адвокат, въпреки противоречивите му интереси с тези на баща му, обвиняемия Юсеин Ахмед.

Не е бил установен в пълнота и кръгът на пострадалите лица. Починалото бебе има баби и дядовци, които могат да имат претенции за претърпени неимуществени вреди.

Досъдебното производство беше взето на специален надзор от ВКП по разпореждане на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews