Местан: Ако БСП и ДПС бият ГЕРБ и Реформаторите на вота, те да кажат защо искат оставака

Нели Чолашка 28 февруари 2014 в 15:13 6188 12

Лютви Местан

Ако за ДПС и БСП гласуват по-малко хора, отколкото за ГЕРБ и Реформаторския блок, ще признаем, че има промяна на общественото мнение. Ако не, ще ги питаме на какво основание искат предсрочни избори.

Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан след заседанието на централния съвет на партията днес.

Преди месеци зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев обяви, че при загуба на изборите управляващите са склонни да се върви към предсрочни избори.

На днешното заседание ДПС е обсъждало как да се мобилизират партията и симпатизантите за предстоящите избори за Европейски парламент.

Местан не каза имената, които ще водят листата на ДПС с мотива, че те ще бъдат определени от номинациите на областните съвети до 30 март и беше категоричен, че преди заседанието не е имал среща с Ахмед Доган.

Партията ще заложи на "пределна мобилизация", която ще се изразява в разяснителна кампания сред избирателите на ДПС, за да не се стига да обявяване на бюлетините им за невалидни.

Лидерът на ДПС обвини ГЕРБ че на последните парламентарни избори техните секционни комисии са обявили много бюлетини с глас за ДПС за невалидни, защото чертичката била крива или излизала малко.

От разяснителната кампания партията се надява да спечели 30-40 хил. гласа.

ДПС се надява да мобилизира и обидените заради местни ежби симпатизанти, както и млади хора, емигрирали в Европейския съюз.

На този вот българите в Турция няма да могат да гласуват заради принципа на оседналост, който остана в Изборния кодекс - право на глас имат хората, живели поне 3 месеца в България или друга държава от ЕС.

Местан напомни, че ДПС се готви да поиска тълкувателно решение на Конституционния съд за залегналия и в новия Изборен кодекс принцип за уседналост.

За целта обаче им трябват 12 подписа от БСП, защото ДПС има само 36 депутати, а за да се сезира КС са нужни 48 подписа от народни представители.

Ако БСП не ни даде тези подписи, значи признава, че текстът е противоконституцоинен и тогава ще помолим президента Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд, обяви Местан.

Преди това обаче ДПС ще изчака Плевнелиев да наложи вето на новия Изборен кодекс и той да бъде прегласуван от парламента, уточни той.

Нова зам.-председател на ДПС на мястото на оттеглилия се заради обвинение във финансови злоупотреби Христо Бисеров ще бъде избиран след евровота, каза още Местан. По думите му "сега няма такава необходимост".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!