Quantcast

Местан: Няма за какво да се извиняваме. Това са исторически комплекси

Нели Чолашка Последна промяна на 14 февруари 2014 в 13:13 1728 14

Лютви Местан, лидер на ДПС.

Осъзнавам безсилието на рациото пред историческите комплекси, пред историческите страхове и пред архитиповете, които днес избуяха.

Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан "с преднамерена емоционална хладност" по повод скандала в парламента по темата агитация на майчин език и след изявлението на колегата му Хюсеин Хафъзов, че ще върви по стъпките на Ахмет Давутоглу, което съвпада с името на настоящия външен министър на Турция - радетел за възстановяването на Османската империя.

Преди Местан се изказа Янаки Стоилов, който призова ДПС да се извини. Местан обаче обясни, че няма за какво да се извиняват.

Това беше емоционален повик вече европейска България да преодолее тежките остатъци от т. нар. възродителен процес и от десетилетия провеждана политика на дискриминация и асимилация на етнорелигиозните различия, обясни Местан.

Той напомни за жертвите на съпротивата срещу тоталитарния рецидив и уточни, че хафъзов е споменал само четирима от хилядите репресирани - Османъ Калъч, Ахмет Давутоглу, Нури Адалъ и на Ахмед Доган

Те до един са български граждани, родени в България. Предполагам, че някой в емоционален пристъп е направил вероятно неизбежната асоциативна връзка между Осман и други исторически личности, между Ахмед Давутоглу и други днешни политици от други държави.

Но колегата Хафъзов уточни, че говори за българския гражданин Ахмет Давутоглу от село Иглика - той сгреши - не е от село Искра, а от село Иглика, Шуменско", уточни лидерът на ДПС.

Нури Адалъ пък бил от селото на Местан - Островец, и лежал близо 24 години по затворите и концентрационните лагери по времето на комунизма и затова бил известен като българския Нелсън Мандела.

Местан обяви, че ДПС ще продължи да настоява предизборните кампании да могат да се водят и на език, различен от българския. Има време до окончателното приемане на Изборния кодекс, допълни той.

Интересен факт е, че точно преди една година - на 14 февруари 2013 г., при приемането на промените в Изборния кодекс на ГЕРБ, отново беше отхвърлено искането на ДПС кампания да може да се води и на турски език.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.02 2014 в 08:05

местаноглу, време е да се откажеш от тази долна и позорна твоя политика на етническо противопоставяне. И партията ви е крайно време да я няма в парламента. Омръзнахте НИ !

14.02 2014 в 22:51

... айде, момци джипките, пушкалата... Родопите имат нужда от основно прочистване... стига с тая безразборна сеч...

14.02 2014 в 18:07

trafopost,

Искането на местан да се разреши пропаганда на турски език, не е искане заради самото разрешение за пропаганда на турски език.

Освен това, няма събиране на дпс в Кърджали,Хасково, Бургас или Варна, на което да се говори на български. Общините Сатовча, Гърмен Якоруда - също.

местан цели дестабилизация на България, той е злокобен тумор, който ако не се спре - ще има тежки последствия.

Знаеш ли че има чешми в родопите, които са кръстени на терористите, които взривиха влака на гара Буново, където загинаха малки деца?

За какво говорим...

14.02 2014 в 16:07

Не се поддавайте на провокации - тия просто мобилизират електората, защото идват избори...

14.02 2014 в 15:47

Всъщност,като се замислите циганите у нас са много повече от турците.Защо да не разрешим и на циганите да си правят агитацията на ромски емик?ДПС като партия ,защитаваща правата на малцинствата би трябвало да говори и за това,а да не настоява само за турския!Май след двайсетина години всички ще говорим в тая държава на цигански.Време е да го научи вече и големият демократ Местан.А всъщност този език не е ли роден за Доган?"Дерзайте пичове"

14.02 2014 в 15:46

Ясно. Трябва наказателни бригади срещу турчилята , които унижават българското ни достойнство.
Къде сте, български комити ?

14.02 2014 в 14:40

Странно,бълг.граждани-Ахмед,Осман и т.н.родени в Б-ия са
били репресирани,от което следва,че техният майчин език
трябва да влезе в Конституцията...,а бълг.гражданин-Асан-
нищо че не е репресиран-ако поиска-неговият майчин език
може ли и той да стане официален?А турските поданици в
бившите бълг.земи,които са репресирани,могат ли да искат
бълг.език на дедите им да получи признание в съседната ни
страна?

14.02 2014 в 14:17

Аз не чаткам тези неща...

Само се чудят как да ни разделят.

Повечето хора мюсюлмани в България си говорят Български.

И съм силно убеден, че на повечето им е през ***-а дали ще има джамия някъде или не (както и на българите за църквите, ако трябва да сме откровени).

Просто се чудят как да ни обърнат едни срещу други, докато те продължават да крадат.

Обвиняват президента, че бил "разединител на нацията", а всъщност ТЕ са разединители на нацията.

14.02 2014 в 14:14

Toro, а ние да се извиняваме ли на гърците, че сме преминали Дунава?

Не ме разбирай погрешно, ДПС е най-отвратителното политическо явление а двамата му лидери, предишния хидроинженер и сегашната начална учителка с изящна словесност са лицата на тази отвратителност, но с подобни искания до никъде няма да стигнем. Те трябва да се извинят не за Босфора, а за Цанков камък.

14.02 2014 в 14:09

13МЛДР. НЕИЗПЛАТЕНИ РЕПАРАЦИИ ПО ОФИЦИАЛЕН МЕЖДУНАРОДЕН ДОГОВОР, КОЙТО ПРИЗНАВА ГЕНОЦИДА ИМАТЕ ДА НИ ДАВАТЕ, ДРУГАРИ ТУРЦИ! АНАДЪН МО!