Меглена Кунева: Горещата точка е проява на солидарност

OFFNews 25 септември 2015 в 22:05 2694 11

"Горещата точка е проява на солидарност, тя е едно от средствата за правене на политика по отношение на бежанците и мигрантите."

Това каза вицепремиерът Меглена Кунева пред БНТ.

"Терминът „гореща точка” не е напълнен толкова със съдържание и традция , тъй като е роден на 13 май т.г., а едва на 25-26 юни Съветът приема заключение за тяхното създаване", заяви Кунева.

"Това е възможност за проява на солидарност. В началото тази проява на солидарност е към Италия и Гърция, които са с най-голям натиск от страна на бежанци, които не успяват физически да обработят толкова много документи и да кажат кои от тях са за връщане, кои са от Сирия или от други сигурни страни.", добави вицепремиерът.

"Сега, когато има много голям наплив към Германия на бежанци, които трябваше да извършат това сортиране, се оказа че германците сами поискаха да затворят границите, защото не могат да обработят всички, коментира Кунева.

"Хората са настанени, докато биват разпределени – дали ще останат, дали ще се върнат. Аз не бих използвала думата „лагер”. Ако Европа искаше да употреби думата „лагер” щеше да я използва”, каза още тя.

Отново по отношение на "горещата точка":

"Горещата точка е въпрос на повече средства, пращане на администратори от FRONTEX, каза още тя, но отбеляза ,че в същото време местните власти са длъжни да предоставят помещения. На никоя страна не може да ѝ бъде наложена такава точка. Замислено е като помощ, ако страната поиска такава."

Вицепремиерът повдигна въпрос относно Шенген: "Къде е България? В Шенген или не? Ние извън очертанията на Европа ли сме или сме в очертанията на Европа? Защото когато Европа казва, че ще пази границите си е много важно да разберем къде е България."

Кунева добави, че "едно от нещата, които ще се случат до края на годината - това е Европа да има обща гранична охрана (European Border Guard)".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!