Кунева: Квотите за бежанците са правилната стъпка за България

OFFNews 23 септември 2015 в 11:34 2404 8

Снимка БГНЕС

Меглена Кунева

В настоящия момент квотната система за приемане и разселване на бежанците като задължителна за страните- членки е единствено възможната и правилната за Европа и за България. Днес има струпване на огромни маси хора в Гърция, Италия и Унгария, но ние сме страна на преден пост и утре тази ситуация може да е у нас и да очакваме същата солидарност.

Това се казва в позиция на вицепремиера Меглена Кунева. 

Бежанската криза днес в Европа поставя отново на изпитание способността ни да се справяме заедно като общност. За първи път от десетилетия насам лидерите в ЕС могат да се преброят. Днес Европа е разделена и това е лошо. Вчера се стигна на съвет до явно гласуване - почти безпрецедентен случай в историята на тази институция, подчертава Кунева.

Вицепремиерът уверява, че настояването България да влезе в Шенген, не е пазарене, но е необходимо точно заради кризисната ситуация, в която е поставен ЕС. 

"Чуха се гласове, включително и в страната ни, че сега не е времето да продължаваме с исканията си да станем член на Шенген. Напротив, именно сега, именно в тази кризисна ситуация, повече от всякога Шенген е условие за сигурността и на България, и на Европа. Днес, когато обменът на информация между службите за сигурност в Европа е от ключово значение за предотвратяване на заплахите, съпътстващи бежанския поток, нашата страна не може да бъде изключена от този обмен. Като външна граница на ЕС България настоява да получи пълен достъп до информационните масиви на Шенген. Нека да съм ясна: това не е пазарене, нито е условие за подкрепа на правилна политика - новата политика за миграцията, предложена от ЕК", категорична е Меглена Кунева.

"Искам да заявя категорично обаче, че именно заради сложната международна обстановка ние трябва да запазим стабилността в страната си. За мен тази стабилност означава гаранции и за вътрешна сигурност и върховенството на закона. Това означава и безкомпромисна борба с корупцията и завършване на съдебната реформа", казва още тя.

Кунева е убедена, че въпреки временното връщане на граничния контрол в някои държави, това не е краят на Шенген. По думите ѝ кризата с бежанците ще направи Шенген по-силен. 

"Нямам съмнение, че позицията на България по бежанците доказва зрелостта на страната ни и дава възможност да кажем: ето защо можете да вярвате в България, а ние да вярваме в Европа", посочва Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови