Мария Габриел сяда на масата за преговори с ДПС, БСП и ИТН, след като разговорът с ПП-ДБ се спъна още на ниво имейли

OFFNews 11 май 2023 в 06:00 2342 1

Мария Габриел

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов, архив

Мария Габриел

Номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел днес сяда на масата на разговори с БСП, ДПС и ИТН, след като привидно лесното наглед уговаряне на среща се оказа препъни-камък за поредния етап от преговорите за съставяне на правителство между първите две формации по резултат от априлските избори: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. След като до 21 ч вчера двата "лагера" изпращаха разнопосочни указания по този въпрос към медиите, днес дори не е ясно ще има ли среща помежду им, или не.

В ранния вчерашен следобед пресцентърът на ГЕРБ-СДС информира медиите с имейл, че днес предстоят срещи с ПП-ДБ, ДПС, "БСП за България" и "Има такъв народ" и посочи съответните им начални часове. Коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" беше първата в списъка с насрочена за 10 ч среща и време за разговори до 11:30 ч. След това на масата за преговори в зала "Запад" на Народното събрание трябваше да седнат от ДПС, два часа по-късно - от БСП и след още толкова - от ИТН.

След първото съобщение на ГЕРБ вчера привечер ПП-ДБ известиха политическите репортери, че срещата с Мария Габриел се премества от четвъртък за петък, за да може в нея да участват лидерите на ПП Асен Василев и Кирил Петков. В 21:05 ч обаче на редакционните електронни пощи пристигна ново известие от ГЕРБ, чрез което партията настоя, че срещата с ПП-ДБ си остава в 10 ч на 11 май, а ако политическите им опоненти дойдат - дойдат. В имейла на ГЕРБ, от чийто тон личи обида, се казва:

"Във връзка с разпространено съобшение от ПП-ДБ, информираме че ръководството на ПГ на ГЕРБ - СДС и кандидатът за премиер Мария Габриел ще очакваме представителите на ПП-ДБ утре в 10:00 часа в зала “Запад” на Народното събрание.

Доколкото ни е известно в София са съпредседателите на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков и Атанас Атанасов, както и Христо Иванов и Владислав Панев. Очакваме, че при 7 партии и 77 НПО има лидери, които са в България и могат да участват в срещата, която първоначално приеха!"

Дали Мария Габриел и ръководството на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, в лицето на председателя ѝ Десислава Атанасова и заместниците ѝ Деница Сачева и Румен Христов, ще чакат напразно в залата за преговори предстои да разберем.

По предварителен план разговорите с представителите на парламентарните формации трябва да включват темите, засягащи дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство, което да изведе България от политическата криза. Така поне се казва в съобщението на партийния пресцентър.

От парламентарните формации в списъка за срещи на Габриел липсва единствено "Възраждане", които предварително обявиха, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС.

Българският еврокомисар Мария Габриел беше предложена за министър-председател от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов вчера чрез изявление от трибуната на Народното събрание. Ден по-рано той обяви, че спечелилата предсрочните парламентарни избори през април коалиция ГЕРБ-СДС "отстъпва" всички министерски постове на ПП-ДБ, но ще предложи свой премиер. Преди да обяви името на Габриел, Борисов описа кандидата си като човек, който може да работи по приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, да вкара страната в Еврозоната и Шенген, а също - като "умен и красив". След това отбеляза, че все пак по-умен и красив от него няма.

След обявяването на кандидатурата Габриел излезе в неплатен отпуск като еврокомисар.

ПП-ДБ не изглеждаха изкушени от предложението на Борисов за 20 министри срещу подкрепа за кабинет с премиер Габриел. От коалицията запазиха позицията си, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ.

Нишан, че ДПС може и да осигурят подкрепа за такъв даде председателят Мустафа Карадайъ, според когото нови избори са ненужни, а хората чакат преодоляване на кризите.

Като първа политическа сила на изборите, ГЕРБ-СДС ще получат от президента Румен Радев първия проучвателен мандат за съставяне на правителството. Това ще се случи в понеделник, 15 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!