Христо Иванов похвали Манолова преди среща с БСП

Ивайло Анев 08 юли 2015 в 12:54 3240 3

Правосъдният министър Христо Иванов

Правосъдният министър е в парламента, за да търси подкрепа за промените в Конституцията, които снощи бяха отхвърлени от временната комисия с гласовете на АБВ и опозицията.

Преди срещата с БСП той похвали Мая Манолова, която била отговорен приятел и подкрепяла реформата му.

"Манолова има шанс да стане един добър омбудсман, но парламентът и съдебната реформа ще загубят един много отговорен приятел", заяви изненадващо министърът преди срещата си с БСП.

Той обяви, че очаква "червеното острие" да промени мнението на социалистите.

"Тя беше онзи пръв отговорен политик, който подкрепи в пленарна зала стратегията на правителството за съдебната реформа и на нея се дължи обръщането на вота на социалистите", допълни министърът.

Според него спекулациите за поста омбудсман не били предложение за сделка, защото БСП показали, че нямат доверие на Манолова като изпратили друг да изчете становището им на комисията вчера.

"А тя като дете на родителска среща стоеше до Янаки Стоилов и трудно си вдигна ръката да изпълни партийната дисциплина. За каква сделка може да става дума?", разказа министърът наблюденията си от вчерашното заседание.

По думите му промените в Конституцията са залогът в България да има независим съд.

След изказването си, заедно със съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, Иванов се отправи към стаята на БСП.

В края на срещата лидерът на ДСБ обяви, че разчита, че БСП ще осъзнае своята политическа отговорност и в крайна сметка ще подкрепят реформата. 

"Те изразиха много сериозна подкрепа за много посоки на съдебната реформа, но не разбират отговорността си в настоящия момент. Най-вече по отношение на конституционните промени като задължителен старт на съдебната реформа. Те подкрепят повечето мерки, които следват след конституционната промяна, но изглеждат силно ограничени в собствените си политически решения", обясни Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!