„Когато не можех да влияя правно, влияех морално като омбудсман“

OFFNews Последна промяна на 24 юли 2015 в 20:15 3469 3

Доволен съм от това, което върша. Мисля, че спечелих доверието на хората.

Така определи ролята си на омбудсман Константин Пенчев, който е и кандидат за поста за втори мандат.

Показах голяма активност. Намесвах се в сфери, в които по закон не би трябвало да се меся – за КТБ, колекторски фирми. Без да мога да влияя правно, влияех морално, категоричен е Пенчев.

Съжалявам, че не можах да бъда достатъчно обединител на гражданите и на институциите, заяви Пенчев пред bTV.

Той обяви, че си поставя за цел да бъде избран за втори мандат като омбудсман.

Дори и да загубя, това е битка – един печели, друг губи, коментира Пенчев.

Според него разделянето на ВСС на две колегии не изисква намесата на Велико Народно събрание.

„Като стар съдия с 20 години съдийска практика знам една утвърдена максима – и най-лошата спогодба е по-добра от най-доброто съдебно решение. В случая имаме консенсус, не може да има промяна в Конституцията, без да имаме консенсус, това е добре и нека да пожелаем успех на тази пета поправка на Конституцията“, каза Константин Пенчев по въпроса с постигнатото споразумение за изменение на основния закон.

Съдебната система у нас генерира скандали, точно защото не се реформира, категоричен е той.

Обществото има нужда от тази реформа, а тези, които нямат нужда, не могат да избягат от нея,подчерта омбудсманът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.07 2015 в 17:19

"Когато не можех да влияя правно, влияех морално като омбудсман“. Да знам от личен опит. През 2013г. се обърнах към Пенчев във връзка с образователен проблем който имах, първо отидох в приемната на омбудсмана, и попаднах на много некомпетентни и нагли чиновницки, които не бяха си направили дори труда да прочетата закона за омбедсмана. Подадох писмена жалба, повече от 2 месеца никой не ми отговори, а законовия срок за отговор е 1 месец по закона за омбедсмана, след това още 2 пъти се обаждах по телефона и отново нищо, накрлая пуснах оплакване, и чак тогава ми отговорих на жалбата която съм подал преди повече от е месеца. Отидох да говоря лично с К.Пенчев, пришеме лично и ме изслуша, само толкова абсолютно никаква работа не ми свърши, нещо повече, илъгаме, че това не е негова работа, той се занимавал само с бездействията на държавната администрацията, което не е вярно, той се занимава и с юридически лица които предоставят обществени услуги като образование, само няма право да взима отношение по работата на съдебната власкт ( съд, прокуратура и следствие. Помолих го да се обади на министъра на образованието и да препрати на него моят случай, при което той ми отговори, че не знаел кой е министъра на образованието!!! той като,че е паднал от "МАРС", не знаел кой е минитъра на образованието. С две думи ме прати за зелен хайвер за да не се занимава той, да се оправям сам както мога.

25.07 2015 в 01:21

Някой може ли да ми обясни,ама така като на много тъп полуидиот, каква е толкова важната работа на "омбудсман"-а и защо трябва да му плащам заплатата(и екстрите)?
Благодаря предварително!

24.07 2015 в 22:11

Когато не можех да влияя правно, влияех морално като омбудсман“ ...А ПОВЛИЯХТЕ ЛИ МОРАЛНО, НА ТЕЗИ КОИТО ВЛИЯЯТ МАТЕРИАЛНО НА ПРАВНАТА СИСТЕМА?
ЗАЩОТО ВАШИЯ ПРЕДШЕСТВЕНИК БЕШЕ ЕДИН БАЙ-ГАНЮ ИНТЕРЕСЧИЯ, КЕЛЕПЕРДЖИЯ И КЬОРСОФРАДЖИЯ, КОРУМПИРАН ОТ КОСМИТЕ В НОСА МУ ДО ВРЪЗКИТЕ ЗА ОБУЩА!
И ЗАЩОТО, В КРАЩ НА КРАИЩАТА КАКВО СВЪРШИХТЕ ВИЕ - НЕ СЕ ЗНАЕ! МАЛКО ЛАЛАДЖИЯ -ДЕМАГОГ. НО!! ОРЕЛ НА ПРАВОСЪДИЕТО, АКО ТАКА МОГА ДА КАЖА В СРАВНЕНИЕ С МАП МАНОЛОВА - КОЯТО Е ЕДНА КЛОЗЕТНА МУХА ЛАЙНАРКА! ОТ ТЕЗИ, ЗЕЛЕНИТЕ, ГНУСНИТЕ! Е, ТЯ Е ЧЕРВЕНА ЗЕЛЕНА МУХА-ЛАЙНАРКА. ТОЛКОВА ПО ВЪПРОСА. И, КАКТО КАЗВА ПРОФ. БАЛКАНСКИ - ОМЕРЗЕНИ СМЕ!