Мая Манолова дава Топлофикация на Конституционния съд

OFFNews 02 февруари 2016 в 09:15 5732 7

Манолова
Мая Манолова смята, че Топлофикация закрепостява и ограбва гражданите

Внасям конституционна жалба за промяна в закона, с която да се прекрати възможността монополно дружество да събира по съдебен ред разноски юрисконсултско възнаграждение, което не е направено. Това каза националният омбудсман на Република България Мая Манолова по „Здравей, България” по Нова тв. Мая Манолова посочи, че за 100 дни е получила 2450 жалби. „1333 граждани, лично са дошли в институцията. 2400 са обажданията по телефона по конкретни проблеми”, каза тя. По думите й, една трета от оплакванията са срещу монополните дружества - 888 жалби.

„Първият ми противник е Топлофикация със закрепостяването на гражданите и ограбването им с недължими суми. В средата на февруари организирам голям форум. Идеята е да натиснем Топлофикация да се откаже от лошите си практики и след това да има промени в закона“, заяви Мая Манолова.
По думите й за първите й 100 дни на поста е получила 2400 жалби от граждани, като една трета от тях са срещу монополни дружества. Най-голям брой от тях са срещу Топлофикация. Срещу топлофикациите в страната няма жалби, защото там такса сградна инсталация не се събира, обясни омбудсманът.
Манолова обясни, че ще натисне дружеството да се откаже от хонорарите за адвокати, които начислява на гражданите без те да знаят. За миналата година оттам за завели 15 000 дела срещу длъжници, а с парите от адвокатските хонорари си плащат газта, посочи още Манолова.

При заведените 15 000 дела става дума за дължима основна сума, която в някой случаи е 2 стотинки и стига до 2 000 лева.

„Абсолютно неприемливо е към тази сума да ти начисляват 300 лева юрисконсултско възнаграждение за твоето призоваване на съд или 350 лева за съдебен изпълнител, когато принудително ти събират задължението. Топлофикация няма практика и задължение преди да предприеме подобни действия да уведоми своите клиенти. Не го прави понеже по този начин се снабдява с едни допълнителни суми от своите клиенти – 15 000 дела по 300 лева”, заяви Манолова.

Според нея дружеството не плаща за адвокат, нито на своите юрисконсулти. 

„Не усетих как изтекоха първите сто дни от влизането ми в институцията“, каза още националният омбудсман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови