"Топлофикация - София" съди 15 000 абонати

OFFNews 25 януари 2016 в 12:50 5730 11

Топлофикация
Топлофикация - София завежда дела и при изключени радиатори за неплатена "сградна инсталация"

"Топлофикация София" е завела близо 15 хиляди дела срещу свои абонати за неплатени задължения. Това съобщи в Хасково новоизбраният председател на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев.

Той даде като пример семейство от столицата, срещу което дружеството е предявило претенции за 1800 лв., а Софийският градски съд е осъдил фамилията да плати 3000 лв.

По думите на Георгиев сметките набъбват при семейства, които отказват да плащат такса "сградна инсталация". Според него има директива на Европейския съюз, която позволява да не плащаш за услуга, която не ползваш.

Следващата седмица Емил Георгиев ще се срещне с омбудсмана Мая Манолова и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Те ще обсъдят проблемите в "Топлофикация София".

Преди месец и половина Манолова поведе война с "Топлофикация-София" и бе категорична, че дружеството трябва да бъде озаптено. Коментарът й бе по повод случаите, при които дълговете на абонатите скачат драстично заради начислени такси за юрисконсулт и съдебни услуги. Така се оказва, че заради дължими суми от 8, 10 или 13 лева абонатите се налага да платят най-накрая хиляди левове.

В общия случай по различни причини от "Топлофикация" пропускат да уведомят длъжника, че дължи определена сума, и за по-лесно пристъпват направо към съдебно изпълнение. След това в съда начисляват такса "юрисконсулт" в размер на 300 лева. Така за абонат, който дължи например 13,69 лева, "Топлофикация" претендира за 300 лв. юрисконсултско възнаграждение, а съдът си начислява 25 лева държавна такса. Ако абонатът не плати тези 300 лева - не е уведомен или плати само дължимите 13,69 лева, срещу него започва изпълнително производство за събиране на юрисконсултското възнаграждение.

Пред частния съдебен изпълнител "Топлофикация" си начислява още 350 лева юрисконсултско възнаграждение. Той пък си слага 108 лева такса за образуване на дело, 80 лева пропорционална такса, натрупват се и лихви и числото става около 1000 лева.
Според Манолова това е некоректно отношение на столичното дружество към неговите длъжници. Тя е категорична, че таксата "юрисконсулт" на практика води до неоснователно обогатяване на "Топлофикация" и до трупане на печалба на гърба на бедните български граждани.

Манолова засегна и факта, че "Топлофикация" се хвали, че с такива дела са събрали 20 млн. задължения от клиенти. Близо половината от тях са недължими към "Топлофикация" суми. "Юрисконсултското възнаграждение не е равно на топлинна енергия, която си потребил", подчерта омбудсманът.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  За политиката