Лекарите от Педиатрията се готвят за протест

OFFNews 17 април 2019 в 10:29 3115 0

Педиатри от София са готови да излязат на протест заради ниското си заплащане и недостига на медицински сестри, съобщава БНР.

Днес инициативен комитет от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" ще преговаря със здравния министър Кирил Ананиев и ако лекарите не бъдат удовлетворени, са в готовност за протести от четвъртък.

Лекарите искат още да отпаднат лимитите за хоспитализация с аргумента, че така не могат да диагностицират и лекуват пациентите си адекватно. Лимитите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) водят и до невъзможност за формиране на бюджета, твърдят те и настояват за по-добро остойностяване на клиничните пътеки за лечение на деца.

Лекарите от Педиатрията подадоха обмислят да подадат колективна оставка от 9 април. Впоследствие решиха да дадат шанс на МЗ, като обявиха, че ще протестират на 18-и, ако не бъдат приети от министър Ананиев.

В петицията им са вписани исканията болницата да има специален статут и да отпаднат лимитите за приемане в болница на деца.

Статутът би развързал ръцете на Здравната каса да определи независимо финансиране на Педиатрията, разяснява д-р Адил Кадъм.

"Независимото финансиране ще гарантира една по-гъвкава политика на модернизация в болницата, осигуряване на жизнено необходими медикаменти за децата -  казва тя. - В никакъв случай не говорим за някакви изключително скъпи медикаменти. Понякога нашите животоспасяващи лекарства са доста евтини, просто не са налични в България. Това ще даде възможност и за една по-нормална политика на формиране на заплатите. Този статут ще осигури на болницата доста по-голяма свобода на действие".

Тя признава, че лимитите означават да отпращат болни деца, което те не правят. "В нашата болница не сме си позволили такова нещо, правим го за наша сметка." Преди имало възможност да се преразгледат надлимитните пациенти и парите да се платят на болниците. Такава вече няма. Лекарката казва, че вече са стигнали ръба, в който компромисът е за сметка на пациента и именно това е причината за протеста.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови