Д-р Даниела Дариткова: Национална педиатрична болница трябва да има, все още е възможно това да е "Лозенец"

OFFNews 14 декември 2018 в 15:46 3046 0

Законопроектът, който внесе правителството, отменя единствено текста, съгласно който болница "Лозенец" е болница към Министерски съвет, заяви пред журналисти депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. По думите ѝ това не изключва възможността болницата да бъде преструктурирана в педиатричен център.

"Бъдещето на болница "Лозенец" може да се реши от Министерския съвет в настоящия момент, щом не е приет този законопроект. Ако все пак колегите размислят и приемат законопроекта, може да се търси друго решение", допълни Дариткова. Според нея национален педиатричен център трябва да има и идеята да се ползва базата на болница "Лозенец" не е лоша и не бива да бъде изоставяна.

Коментарът на Дариткова идва след като вчера парламентарната комисия по здравеопазване не одобри промените в Закона за лечебните заведения, в които беше заложено преструктурирането на Университетска болница "Лозенец" в национален педиатричен център. Въпреки че предложението беше отхвърлено в здравна комисия, все още предстои да бъде разгледано на първо четене в парламента.

Предложените промени бяха приети остро от ръководството на Софийски университет, тъй като болницата е негова учебно-клинична база и факултетът по медицина и неговата акредитация са пряко свързани с нея. 

Според Дариткова болницата обаче не е била добре контролирана от Министерски съвет, щом е натрупала такива задължения, и е възможно да се търсят други решения. По нейни думи от Софийския университет са предложили да вземат болницата към себе си. "Ако те са склонни да приемат болницата с пасивите и негативите, това също може да се случи. Имаме такива случаи - болница "Св. Марина" е болница към Медицинския университет във Варна", допълни тя.

Дариткова подчерта, че дори базата на "Лозенец" да не бъде ползвана за изграждането на национален педиатричен център, то такъв скоро със сигурност ще бъде изграден, тъй като нуждата от него е належаща.

"Това е началото на един разговор, който ще ускори идеята за създаване на национална педиатрична болница, защото тя витае в общественото пространство много време и се постави съвсем остро сега в контекста на случая с болница "Лозенец". Вярвам, че това ще бъде поводът тази идея да изкристализира и да намери своето по-скорошно решение", заяви народният представител от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови