Кутев: Борисов беше готов да фалира държавата, за да дойде на власт веднага

ОFFNews 17 юли 2014 в 19:08 4492 9

Антон Кутев

Снимка Булфото

Банковата криза беше използвана от Бойко Борисов с подкрепата на ДПС и хора от БНБ, за да се опита да свали правителството и да вземе властта, заяви Антон Кутев по бТВ.

Според Кутев той не е предвижил процеса, но е направил всичко възможно да го овладее. 

Той допълни, че при положение, че държавата е финансово стабилна, идеята за банковата ваканция на Борисов, подкрепена от хора от ДПС и БНБ, е била първата стъпка за опит за дестабилизиране на страната. Според Кутев това е било престъпление срещу България. 

"Ако тогава се бяхме подали на идеята, в момента щяхме да имаме фалирала държава. БСП успя да устои и да спаси държавата. И, слава богу, този политически бандитизъм от страна на Борисов беше провален", заяви Антон Кутев. 

Според него вторият опит да се докаже, че държавата се разпада се извършва сега е чрез говоренето за актуализация на бюджета.

БСП заема твърдата позиция, че няма смисъл от актуализация на целия държавен бюджет, което е и причината партията да бламира правителството. Буферите в бюджета са абсолютно достатъчно.

„Буферите в бюджета са напълно достатъчни и актуализация категорично не се налага”, смята той. „Тази актуализация на НЗОК, която ние ще подкрепим, ако има заседание на парламента, може да се направи – тя е 200 и няколко милиона. Тя може да се направи без актуализация на целия бюджет”, допълни той.

Кутев също заяви, че ще се изплатят влоговете на вложителите от страна на държавата до 196 хил. лв., както е по закон. Ако останат активи в банката, щели да могат да се изплатят и вложения над 196 000 лв. Това е и предложението, което са направили от БСП. 

По отношение на последната година, в която БСП беше на власт, Кутев каза, че „такова нещо не искам да го изживявам втори път". „По моите прозорци хвърляха камъни, по моята кола скачаха – имам лични спомени”, посочи той.

Според него, обаче, за тази една година партията си е изпълнила обещанията към хората.

Той коментира, че ДПС не са били добър коалиционен партньор, тъй като са се борили за реализиране на свои собствени позиции.

„ДПС никога повече няма да имат такъв комфорт в управлението. Надявам се за това“, завърши Кутев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!