Quantcast

Борисов иска оставки в БНБ "още утре"

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2014 в 17:08 8282 17

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска целият Управителен съвет на БНБ да подаде оставка, която да бъде гласувана още утре.

Бившият министър председател, при чието управление същото това ръководство благоденстваше, вече не можел да има доверие на ръководство, "което страда от липса на репутация".

„Те страдат от липса на репутация. Каквото и да кажат, аз не мога да им вярвам. Не мога да допусна, че ще излязат, че ще говорят и ще внушават дни наред, че някой с чували носи пари и в същото време ще излиза главният прокурор след това да се черви човекът да обяснява, че такова нещо същност не е имало. Първото, което трябва да се направи е оставката им да бъде като точка първа в дневния ред на НС. Аз съм казал и на Цецка Цачева", коментира Борисов.

Вчера в коментар по БНР директорът на ИПИ Красен Станчев предупреди, че ако този парламент избере ново ръководство на банката, ще избере седмина като неуспелия шеф на ДАНС и депутат от ДПС Делян Пеевски.

Той призова да дойдат хора, „на които да вярваме, когато ни предоставят някакви информация", без да уточни на кои хора вярва той.

Управителят на БНБ Иван Искров обаче е избран за втори мандат в БНБ не без подкрепата на ГЕРБ и Борисов. Започналият политическа кариера в БЗНС и прехвърлил се в НДСВ финансист е избран за първи мандат през 2003 г. Кандидатурата му е издигната от НДСВ, а в гласуването в парламента тя получава подкрепата на ДПС. Искров, в чиято автобиография фигурират и високи постове в две банки - ДСК и Росексимбанк на Емил Кюлев - е преизбран предсрочно за втори мандат в края на управлението на тройната коалиция. Това поражда правен спор дали изборът е легитимен, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се заканва да го ревизира. Точка на спора слага самият Искров, който подава оставка през август 2009 г., но само за да бъде избран отново, вече по предложение на ГЕРБ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2014 в 00:00

Нека Боко Тиквата да отговори публично, защо толкова искаше да махне Искров, а след това го остави на този пост?!

15.07 2014 в 23:05

Повръща ми се. В оня смисъл.

15.07 2014 в 20:55

Борисов, НЕ Е ВРЕМЕ ЗА ЕКШЪН И ОСТАВКИ, ВРЕМЕ Е ЗА РЕШЕНИЕ!
Днес ситуацията с КТБ е АНАЛОГИЧНА на ситуацията с ЛемънБрадърс USA, довела до световна финансова криза . http://milom.blog.bg/biznes/2009/09/08/kak-falira-lemyn-bradyrs.393540 Преди обявяване на фалит от ЛемънБрадърс правят неистови опити да получат помощ 20 млрд долара от Федералното правителство. Джордж БУШ цяла нощ се е крил по стаите в Белия дом за да не свържат с него адвокатите на Лемънс Брадърс, вкл. неговия втори братовчед с цел отпускане на финансова помощ на Лемънс и така да се предотврати разразилата се финансова криза в САЩ, после в целия свят”. Според USA банкери и икономисти американското правителство е допуснало фатална грешка, като е оставило "Леман брадърс" да фалира. Спецкомисия на Конгреса доказва, че ако БУШ не се крил, а е помогнал на Лемънс Брадърс с към 20 млр долара, то кризата е щяла да се предотврати. Но после загубите от разразилата се финансова криза са за стотици милиарди долари...
АНАЛОГИЯТА Е ПЪЛНА с КТБ
– Ако БНБ бе предоставила на КТБ подкрепа-кредит по чл. 33 от Закона за БНБ за ликвиден риск поради банкова паника, то опашките- банковата паника пред КТБ щеше да бъде предотвратена за сума не по-голяма от 1 мрд лв и дори по-малко.
Днес БНБ е предоставила подкрепа на ПИБ от 1 млрд лева (по данни на ББ), а за да извади КТБ от ликвидна криза СЕГА ЩЕ ТРЯБВАТ още 3 Млрд лв.
ЕТО, това, бугарска тъпотия
ДОПЪЛНЕНИЕ – пред март 2012 г. ЛемънБрадърс ИЗЛЕЗЕ ОТ ФАЛИТА и почна да се разплаща с кредиторите... Възможно е след време и КТБ да излезе от процедурата по несъстоятелност, но ВЛОЖИТЕЛИТЕ това не ги интересува. При банкова паника вложителите искат парите си сега и веднага. Затова държавните институции – БНБ, Правителство, Главпрокурор, МВРПикчърс са длъжни да предотвратяват банкова паника – ако в БГ има ИНСТИТУЦИИ ДЕ, това е въпросът....

15.07 2014 в 20:35

Нема да барате идолО на народЪ!
Нема сретан, нема Гришата! Ши чакат!
И вие ши чакате и ши цилувате ръка.

Вожда наш велик е!

Оди пишат за него. Секи ден и секи час.
Те ти на професоре какво изтече по телекса:

ВЕЛИК
Ти си паметник железен,
прегърнал цял един народ,
решил гласа да чуеш меден,
събрал във длани цял един народ.
Не се предавай, не унивай,
стъпвай твърдо всеки миг,
със всяка партия си пасвай,
така ще станеш ти велик!

*Стефка Попова
Павел Баняха-ха-хахххх!

Сретане-е-ее-еееееее, обади се на Фарук поне бе. Изчака ни се чакането да го еВа!

15.07 2014 в 20:20

Айде бе, назначете го Бочко за пожизнен диктатор.

Явно това му е децката мечта. Решил е да я реализира на всяка цена.

Сретанеее, дека си Сретанеее, оти ни заборави?

15.07 2014 в 20:08

Ето какво е говорил Иван Искров пред Народното събраните когато са го избирали за шеф на БНБ. Подчертаните от нас думи имат много по-различно тълкуване днес, след като Бойко Борисов обяви, че Искров трябва да си подаде оставката.

„ДОКЛАДЧИК ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ: Уважаема госпожо председател, уважаемо председателство, уважаеми колеги! От името на вносителите на днешния проект за решение за избор на управител на Българската народна банка искам да ви запозная с нашите мотиви.
С решение от 20 август 2009 г. Четиридесет и първото Народно събрание прие решение за отмяна на решенията от 28 май 2009 г. и 29 май 2009 г., съответно за избиране на управител и подуправител на Българската народна банка. Шестгодишният мандат на управителя изтича на 9 октомври 2009 г. Необходимо е Народното събрание на основание чл. 12, ал. 1, от Закона за Българската народна банка да избере нов управител на Българската народна банка, чийто мандат да започне да тече на 10 октомври 2009 г.
С оглед необходимостта от гарантиране на нормалното функциониране и стабилност на банковата система в страната и предвид международната финансова и икономическа криза, в която се намираме, считаме, че е необходима приемственост в работата на Българската народна банка.
Като отчитаме професионализма и компетентността на господин Иван Искров, настоящ управител на Българската народна банка, който с акта на искането си за отмяна на преждевременния му избор на 28 май 2009 г., извършен от Четиридесетото Народно събрание, показа висок морал, чувство за отговорност, зачитане на върховенството на закона и особено волята на българските граждани, отредили на ГЕРБ място на първа политическа сила, считаме, че при избора на нов управител следва да се обсъжда и кандидатурата на господин Искров.
Поради изложеното и на основание чл. 84, т. 8, и чл. 86, ал. 1, от Конституцията на Република България и чл. 12, ал. 1, от Закона за Българската народна банка внасяме проект за решение на Народното събрание за избиране на господин Иван Ганчов Искров за управител на Българската народна банка с мандат от 10 октомври 2009 г. до 10 октомври 2015 г. Благодаря ви.

15.07 2014 в 19:48

Вива, крайно време е да спреш да сереш където ти падне. ДръШ се за гея, хем ти е по мярка, хем ти приляга. Поля нещастна...

15.07 2014 в 19:44

Единствено Цвъцко може да оправи БНБ!

15.07 2014 в 19:42

предлагам дебелата свиня да поеме бнб, мвр, и всички важни постове в бг. и да ви шиба през гащите, тъпо племе

15.07 2014 в 18:58

Утре ще смени, не се стягайте. Ще каже, че Искров е добър, защото Костов казва, че е некадърник, примерно. Или друга дивотия. Кой да ги брои вече ?