Борисов иска оставки в БНБ "още утре"

OFFNews 15 юли 2014 в 17:08 9224 17

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска целият Управителен съвет на БНБ да подаде оставка, която да бъде гласувана още утре.

Бившият министър председател, при чието управление същото това ръководство благоденстваше, вече не можел да има доверие на ръководство, "което страда от липса на репутация".

„Те страдат от липса на репутация. Каквото и да кажат, аз не мога да им вярвам. Не мога да допусна, че ще излязат, че ще говорят и ще внушават дни наред, че някой с чували носи пари и в същото време ще излиза главният прокурор след това да се черви човекът да обяснява, че такова нещо същност не е имало. Първото, което трябва да се направи е оставката им да бъде като точка първа в дневния ред на НС. Аз съм казал и на Цецка Цачева", коментира Борисов.

Вчера в коментар по БНР директорът на ИПИ Красен Станчев предупреди, че ако този парламент избере ново ръководство на банката, ще избере седмина като неуспелия шеф на ДАНС и депутат от ДПС Делян Пеевски.

Той призова да дойдат хора, „на които да вярваме, когато ни предоставят някакви информация", без да уточни на кои хора вярва той.

Управителят на БНБ Иван Искров обаче е избран за втори мандат в БНБ не без подкрепата на ГЕРБ и Борисов. Започналият политическа кариера в БЗНС и прехвърлил се в НДСВ финансист е избран за първи мандат през 2003 г. Кандидатурата му е издигната от НДСВ, а в гласуването в парламента тя получава подкрепата на ДПС. Искров, в чиято автобиография фигурират и високи постове в две банки - ДСК и Росексимбанк на Емил Кюлев - е преизбран предсрочно за втори мандат в края на управлението на тройната коалиция. Това поражда правен спор дали изборът е легитимен, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се заканва да го ревизира. Точка на спора слага самият Искров, който подава оставка през август 2009 г., но само за да бъде избран отново, вече по предложение на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!