Борисов: За съдебна реформа трябват промени в конституцията

OFFNews 16 април 2015 в 12:15 7926 21

Премиерът се обяви за промени в конституцията на пресконференция в Министерския съвет.

"Без промени в конституцията всяка съдебна реформа ще е половинчата. Хората очакват бързи съдебни процеси и справедливост", обяви Бойко Борисов.

На пресконференцията участваха и вицепремиерът Румяна Бъчварова, и правосъдният министър Христо Иванов.

През последните няколко месеца направихме това, което би трябвало да се случи в съдебната реформа. От всичко, което ни беше предоставяно, стигнахме до това, че съдебната реформа без промяна на конституцията ще бъде половинчата и с право биха ни обвинили, че това не е каквото очакват хората, каза Борисов.

Той даде да се разбере, че няма до подкрепи реформата, ако тя не е достатъчно силна и ефективна.

„Снощи разговаряхме на тази тема с Реформаторския блок и мисля, че към днешна дата трябва да намерим и ще намерим консенсус с всички политически партии в парламента, само в тази част да направим промени в Конституцията, за да има правилни решения и да могат да се вземат”, каза министър-председателят. 

Една от промените е свързана с разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – съдийска и прокурорска.

В проекта за промени в Закона за съдебната власт, внесен от депутати от ГЕРБ, тази идея от стратегията за съдебна реформа на правосъдния министър беше залегнала. В него обаче беше записано, че настоящият ВСС да изкара пълния си мандат.

Днес Борисов даде да се разбере, че очакванията му са освен разделяне на две колегии да има и нов ВСС. Според премиера Съветът не работи достатъчно ефективно. 

"ВСС не е достатъчно ефективен и ако не се промени Конституцията той ще работи още две години и половина. Сутринта с министрите Румяна Бъчварова и Христо Иванов поканихме главният прокурор и двамата председатели на двата големи съда - ВАС и ВКС, за да не научават от сайта на правосъдно министерство или от медиите какво предлагаме, да им разясним и да мотивираме своите съображения. Какво виждаме като най-важно да се случи веднага и защо считаме, че само по този начин може да се постигне, защото има маса конституционни решения на Конституционни съд, които тълкуват в различни времена различни неща по различен начин или не дават тази възможност, която ние искаме да променим”, обясни премиерът. 

Той се позова на докладите от Брюксел, в които неефективността на ВСС е отчетена като сериозен поок. „Ако не се промени Конституцията той ще остане да действа още две години и половина. Предлагаме именно с тази промяна на Конституцията, това ВСС да бъде преизбрано в две камери, да ги наречем – първата на съдиите, където да бъде доминирана от съдии избрани от съдии. От другата страна прокуроро-следователства гилдия, съответно с по-голяма избрана от парламента квота за, да може да се контрирали дейността и на самата прокуратура. Тук влиза и отчитането на главния прокурор един път в година”, каза още Бойко Борисов.

"Тази реформа не изчерпва съдебната реформа, нека няма такива спекулации", заяви правосъдният министър Христо Иванов. Той допълни, че разделянето на ВСС трябва да се постигне с конституционна реформа, за да се гарантира структурната независимост на съда.

Амбициите на правителство са да прокара конституционните промени преди лятната ваканция на депутатите.

„Да мине поне на първо четене тази промяна и ако това не се случи след трите гласувания имаме идея какво да правим, но вярваме, че този вариант, по който работим, е най-важен, основен и има шансове за успех. Предложението, което правим сега, беше в изключително активен режим на диалог“, обясни пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!