Кънев: Общ конкурс за чиновници гони братовчеди от властта

OFFNews Последна промяна на 16 април 2015 в 08:35 4004 9

Общ централизиран конкурс за назначения в държавната администрация ще се въвежда у нас. Това обяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев по БНТ след проведена среща с вицепремиера Румяна Бъчварова. Така ще се избегнат назначенията на братовчеди във властта, обясни той. 

Предложенията за съдебна реформа на министър Христо Иванов ще бъдат приети от правителството без изменения и ще влязат в парламента до дни, разкри още Кънев. Той определи като министри-отличници здравният Петър Москов и правосъдният Христо Иванов. 

Кънев разкри, че е имал срещи с премиера Бойко Борисов, МВР-шефа Румяна Бъчварова и министър Иванов, на които е получил уверения, че ГЕРБ ще подкрепи конституционна промяна за съдебната реформа. 

И държавата, и вложителите, и Гаранционният фонд са кредитори на КТБ в момента. Оптимист съм, че значителна част от парите в КТБ ще се върнат, но това е дълъг процес от съдебни мерки. Става дума за крупна измама, необходима е разследваща международна компания, за каквато продължават конкурсни процедури. Но има забавяне, а когато се извършват операции по прикриване на парични потоци, времето е от значение. Но НАП си свърши професионално работата, като наложи запори на редица фирми. 

Биографията на съдия Румяна Ченалова е като история на съдебната власт в България. Да си представяме, че Ченалова е "гнилата ябълка" на съдебната система, е толкова наивно, че се надявам да не се опитват да ни пробутват подобна теза, заяви още Кънев. 

Лидерът на ДСБ не разкри кой ще е кандидат на Реформаторите за кмет на София, но подчерта, че участниците в местната надпревара се познават по погледа - ако гледат в хората в очите, значи са достойни да управляват населеното място, обясни Кънев. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.04 2015 в 14:58

Общ конкурс да, но ако може и администрацията наполовина поне....

16.04 2015 в 13:57

Това е добре, но висящ остава въпроса с комисиите, които ще водят интервютата. Там трябва да се елиминира партизанщината. Добре би било да се кандидатствува анонимно и интервютата да се правят по електронен път. Има шанс.

16.04 2015 в 12:43

Целия си УМРЯЛ, Раданчоооо!!! Добре, че чичо Бойко се смили над вас и ви взе под крилото си!!!

16.04 2015 в 12:01

Бирникъ наличието на конкурс няма да ти губи времето с отсяване на кандидати ти получаваш списък на хора който са покрили изискванията за дадена длъжност ти само си избираш толкова колкото ти трябват. Точно това ще ти спести времето което ще загубиш с интервюта с всякакви идиоти. Основна черта на калинката е, че тя не се явява на конкурси нея я назначават и прекият й началник обикновенно няма думата за това.

16.04 2015 в 11:22

Краси, вярно е, че общия конкурс не означава, че като се яви инженер за длъжност на финансист автоматично ще го вземат. Със сигурност няма да го вземат, но явяването му само по себе си е загуба на време и средства. Всъщност, може да го вземат, ако има политически натиск.
Специално за себе си мога да ти кажа, че на конкурси се опитвам да взема хора, които ще ми вършат работа. Ако взема "калинки", ще трябва аз да върша тяхната. При нивото, което съм достигнал, вярвай ми, това няма да стане.

16.04 2015 в 11:02

Значи общия конкурс не означава, че като се яви инженер за длъжност на финансист автоматично ще го вземат. Ще получи длъжоста само ако покрие изискванията за нея, демек ако вземе лиценз за нея. Наличието на диплом за финанси не те прави финансист(в България има прекалено много ВУЗове издаващи дипломи на килограм) това е точно мярка срещу калинките. В държавната администрация няма кой знае колко различни длъжности които да изискват тясна специалиция. Примера с НАП който даваш е точно израз на сегашната калинковщина. Куцо, кьораво и сакато се опитва да се уреди на държавна службичка независимо дали става за нея. И много успяват защото повечето конкурси са фиктивни хората вече са назначени още преди него.

16.04 2015 в 10:23

Конкурсите в администрацията са пародии.
ЕДИНСТВЕНИЯТ КРИТЕРИИ, ЗА ДА СПЕЧЕЛИШ ПОЗИЦИЯТА Е ДОКАЗАНА РУСОФИЛИЯ! ЗАЩОТО ТАКИВА СА "ИЗПИТВАЩИТЕ"

ЗАТОВА НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ТРЪГНЕ НАПРЕД У НАС!

ТАКА ЧЕ ПЪРВО МИСЛЕТЕ КОЙ ЩЕ ПРОВЕЖДА КОНКУРСИТЕ И КАКВИ ТРЯБВА ДА СА КРИТЕРИИТЕ- ПРОФЕСИОНАЛНА КОМПЕТЕНТНОСТ И ДОКАЗАНИ ДЕЙСТВИЯ В ПОСОКА ЕВРОИНТЕГРАЦИЯТА.

И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ,ЧЕ КАКВИТО СА РОДИТЕЛИТЕ, ТАКИВА ЩЕ СА И ДЕЦАТА ИМ КАТО УПРАВЛЕНЦИ И КАТО ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН ИЗБОР!

16.04 2015 в 10:14

Общ централизиран конкурс може да има само за сходни длъжности с еднакви изисквания към тях. Наскоро бях в една комисия за конкурс за служители в НАП. Нямате си представа колко смешно изглеждаха на интервюто инженер и двама юристи. За инженерни и юридически длъжности може би щяха да се представят блестящо, но за икономически бяха неадекватни.
Централизиран конкурс може да има само за специалисти по всичко. И за политици, като Радан Кънев например. Щом сме стигнали дотам и пожарникар да ни управлява .....

16.04 2015 в 10:10

Хубава идея за чиновниците, но за съжаление ще си остане само идея братчедите няма да позволят да мине.