"Германия даде сигнал - България е все по-близо до Шенген"

OFFNews 10 март 2015 в 18:57 4112 6

При днешната визита германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер даде обнадеждаващ сигнал, че България е много близо до влизането в Шенген и скоро ще стане член на Шенгенската информационна система. Това обяви външният министър Даниел Митов в ефира на bTV.

Дипломат N1 изброи редица предимства за държавата ни от присъединяването и припомни, че само преди месеци Германия е била скептична и една от страните, които по-скоро са се противопоставяли на влизането ни в Шенген.

"Няма някой, който да е срещу нас категорично, но има известен скептицизъм в някои държави все още. Германия беше сред тях, но сега тя е много по-ангажирана и има сериозна надежда, че това правителство се е заело сериозно с проблемите и реформите, затова ще бъдем подкрепяни", увери Митов.

"Ако станем член на Шенгенската информационна система, ще можем по-успешно да се борим срещу завръщащите се в Европа джихадисти”, посочи предимството външният ни министър и прогнозира, че присъединяването ни ще се случи в скоро време, защото вече е национална кауза.

За предложението в София да пристигнат германски дипломати външният ни министър обясни, че в него няма нищо необичайно и е нормална практика в страните членки на ЕС.

Размяната на дипломати ще бъде въведена и у нас още през следващия месец. България ще изпрати за половин година свои служители в Берлин, а дипломати от Германия ще работят в нашето външно министерство. Немските дипломати ще ни подготвят за председателството на държавата ни на ЕС, което предстои да се случи през 2018 година.

"Командированите лица от Берлин не бива да се разглеждат като ченгета под прикритие", уточни дипломат N1 и посочи, че практиката за размяна на дипломати вече е прилагана успешно между Германия и Великобритания и е дала положителни резултати.

За санкциите срещу Русия външният министър повтори тезата си, че държавата ще продължава да подкрепя и нови санкции, ако Москва нарушава мирното споразумение.

 „Всички държави плащат цена за санкциите, но ако не я платим днес, ще платим по-голям дял утре”, отбеляза той.

Митов коментира и ратификацията за новия заем от 16 млрд. лв. 

"Заемът не е предвиден за задаваща се война. Най-голямата опасност за България са лъжите по тази тема, умишлени лъжи бяха и твърденията за мобилизация", посочи външният министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови