Крум Зарков: Може би лятото концесионирането на Черноморието ще отиде при Майкъл Фелпс

OFFNews 18 декември 2018 в 17:26 4082 1

Снимка БСП - пресцентър

След като скиорът Марк Жирардели заяви, че е собственик на дружеството-концесионер на ски зоната в Банско, а миналата година Гинка Върбакова се оказа купувач на ЧЕЗ, депутатът от БСП Крум Зарков допусна възможността "концесионирането на Черноморието да отиде при Майкъл Фелпс".

"Настояваме за пълна информация относно собственика на "Юлен" - кога го е придобил, срещу колко пари, какво е отношението му към концесията, към евентуални нарушения по нея, за които се говори. Всичко трябва да се постави на масата, защото въпросът е много важен", заяви Зарков на пресконференция в централата на БСП.

По думите му това, че българската икономика последователно и сигурно минава в ръцете на подставени лица е очевиден за всички факт, освен за правителството. Той подчерта, че български граждани се изправят едни срещу други - протести за втори лифт на Банско и протести за запазване на планината, като и двете групи имат легитимни искания и те могат да бъдат съчетани - може да се развива зимният туризъм, при спазване и запазване на природните ни паркове.

"За това трябва честност от страна на държавата и на концесионерите. Докато истинските контрагенти се крият зад подставени лица и държавата се прави, че не вижда, нито ще имаме лифтове, а скоро няма да имаме и планина", категоричен е Крум Зарков.

Според председателя на БСП Корнелия Нинова един от най-важните въпроси е растящите цени на ток, парно, газ, вода, а оттам и на цените на всички стоки и услуги. "Нямаме грам доверие в решенията на КЕВР“, допълни тя.

Нинова припомни изявление на председателя на КЕВР Иван Иванов от 25.09.2018 г., в което казва, че повишаването на цената на природния газ за битови и бизнес потребители ще бъде с не повече от 8%. Три дни по-късно, на 28.09.2018 г., цената на природния газ поскъпва с 14% от 1 октомври.

„Това е само едно от изказванията и решенията на Комисията. Независим орган ли е КЕВР или има зависимости от монополисти? Защото с тези решения се пълнят джобовете на монополистите, но се взимат и последните стотинки от джобовете на хората“, каза още председателят на БСП.

Корнелия Нинова е на мнение, че с тези решения управляващите и КЕВР убиват българската икономика и производство, фалират малкия и среден бизнес и по-лошото е, че изправят пред невъзможност българите да използват елементарни услуги. „В 21 век, в европейска България, хората се отказват от услуги за топла вода, защото не могат да си я платят“, допълни тя.

Според нея 10-15 души комисари, сътрудници и помощници, затворени на тъмно, решават съдбата на милиони, без да отчитат обективните обстоятелства при вземането на тези решения.

„Имаме следните въпроси: когато отчитат направени инвестиции, подадени от ВиК дружества и други фирми, проверяват ли ги на място или просто гледат документи и ги отчитат по тях? Смятаме, че подадените по документи инвестиции не отговарят на действителността“, подчерта лидерът на БСП.

По повод информацията, че ЕК глобява БЕХ със 77 млн.евро и изявлението на Борисов, че тази сума е малка, Нинова коментира:

„Тезата, че е било поставено условие или да се приватизира „Булгартрансгаз“, или да се наложи глоба, се появи публично от правителството, след налагането на глобата. Наш евродепутат ще зададе въпрос на еврокомисаря по енергетиката- дали е вярно. От ЕК ние такова нещо не сме чували официално“.

Нинова призова Борисов така, както е решил да не се приватизира „Булгартрансгаз“, да последва предложенията на БСП и да бъдат забранени за приватизация всички стратегически за националната сигурност обекти, включително и за концесия.

„Щом така е загрижен за националната сигурност и за тези обекти, да спре веднага концесията на летище „София“. Да помисли и за предложението ни да не се дават на концесия плажовете на България, жп-инфраструктурата, подземните богатства“, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови