Теменужка Петкова: ЕК поиска приватизация на Булгартрансгаз, ние отказахме

OFFNews 17 декември 2018 в 17:49 4827 3

Енергийният министър Теменужка Петкова коментира наложената от ЕК глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ („групата БЕХ“) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България.

Петкова заяви, че държавата многократно е предлагала на Европейската комисия да поеме определени ангажименти, които да предотвратят налагането на глобата. За да се достигне до споразумение обаче, ЕК е настоявала да се предвиди възможност българският оператор Булгартрансгаз да бъде приватизиран.

Това за България е червена линия, която ние не можем да прекрачим. За всички е ясно каква инфраструктура притежава българският оператор. Ние не можем да правим компромиси с нашата национална сигурност и това беше причината да не постигнем споразумение с ЕК, посочи Теменужка Петкова.

По нейни думи все още се очаква решението на Европейската комисия да бъде връчено официално на правителството. "От датата на връчването ние ще имаме срок, в който да се запознаем с аргументите, и заедно с нашите правни консултанти ще решим какви стъпки ще предприемем", допълни Петкова.

Енергийният министър каза, че глобата трябва да бъде платена в рамките на 3 месеца. "В рамките на тези 3 месеца имаме достатъчно време, за да вземем решение, с коeто да защитим нашите национални интереси", заяви тя.

Теменужка Петкова посочи още, че глобата в размер на 77 млн. евро ще бъде разпределена между енергийните дружества - БЕХ, Булгартрансгаз и Булгаргаз.

"Ако някой смята, че има политическа отговорност, която трябва да понеса, аз съм готова", категорична беше тя.

Според Петьо Иванов, който е изпълнителен директор на БЕХ, българският потребител не е понесъл никакви негативи от твърдяната от ЕК злоупотреба с доминантно положение. "Знаете, че секторът е силно регулиран и цените се одобряват от КЕВР. Много често Булгаргаз е предлагал доставката на природен газ на цени под себестойността му", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

3

ds

18.12 2018 в 10:35

тия наистина живеят в паралелна вселена. избощо не им стига до мозъка за какво иде реч. и шефа на бех, и теменужка не са изненадани, даже са очаквали и толкова - гьонсуратлък за наша сметка. националната сигурност винаги е удобното извинение за пред масата

15414

2

Hihi1981

18.12 2018 в 10:03

77 000 000 евро!!!!Така е гражданите са ни скъпи!!!!

17439

1

мнение от IP

18.12 2018 в 08:05

Тая "национална сигурност" много разтегливо понятие и скъпо за нас.