Кристалина Георгиева предупреди България да не отлага критичните реформи

OFFNews 17 март 2015 в 12:03 1434 0

Кристалина Георгиева предупреди България да не отлага критичните реформи

Европа излиза от кризата и това създава нови икономически и социални възможности и за България. За да се възползваме от тях обаче, не трябва да отлагаме критичните реформи, предупреди заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, цитирана от БНР.

Тя направи изказване на конференция в Европейския парламент под надслов: „Моята мечта за България“, организирана от евродепутата от ГЕРБ Ева Паунова. В нея участваха политици, дипломоти и българи, работещи в европейските институции.

Лесно е да мечтеш за бъдещето, достатъчно е само да отвориш сърцето си, каза Кристалина Георгиева и обясни:

Мечтая си за България, която е страна на щастливи хора, в която, ако можем да приложим това, което Бутан измисли - брутно национално щастие, ние да сме в първата десетка, да е страна, в която хората да се гордеят със страната си, да разказват за нея със самочувствие и хората като пътуват навън, да си купуват двупосочни билети.

Трудното, според българския еврокомисар, е да се осъществи тази мечта. Това едва ли ще се случи, ако България не се възползва от новите възможности за инвестиции и продължи да бави критичните реформи - в електронното управление, здравеопазването, образованието и най-вече съдебната система.

Видяхме в Евробарометър, че сме ударили дъното. 96 процента от българите не се доверяват съвсем на своята съдебна система. Аз като видях това нещо, си казах, а какви ли са четирите процента, сигурно са съдиите.

Време е да заемем достойно място в него, смята Кристалина Георгиева. Тя припомни един призив от тоталитарното ни минало, да се снишим и перестройката да мине над главите ни, и призова да скъсаме завинаги с този начин на мислене:

Дошло е времето да се изправим, да погледнем напред и да направим така, че децата ни, ние самите, да се гордеем с това, което сега създаваме, а не да гледаме назад или нагоре по нашите върхове.

Министърът на външните работи Даниел Митов, който също беше сред ораторите, подчерта, че сега за страната ни е особено важно да покаже, че отстоява своя исторически и геополитически избор:

В момента България има възможността да докаже, че застава зад определен дневен ред, застава зад определен ценностен избор, който сме направили преди време, но сега трябва да защитаваме. Защото ценностният фундамент на Европа в момента е атакуван от много места. Няма място за снишаване по тодорживковски, особено във външната политика, нищо подобно не може да се случва. Някои хора като ми говорят за балансирана външна политика, разбират точно това. Баланс може да се пази, но без да се снишаваме. Когато трябва, трябва да се вземат ясни, точни, категорични позиции, и ние това правим.

От Брюксел Даниел Митов предупреди също, че идеята на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за европейска армия трябва да отчита вече постигнатото в рамките на НАТО, както и нуждата от допълнителни инвестиции от страните-членки:

Това, с което трябва да сме наясно, е: първо – как тази армия не дублира вече създадените системи в рамките на НАТО, как допълва НАТО, а не създава излишен шум в системата. И второ, ние и в момента не успяваме да отделим достатъчно ресурс, за да изпълняваме достатъчно ефективно ангажиментите си в рамките на НАТО. Създаването на общоевропейска армия ще изисква воля за повече ресурси в системата на отбраната. Трябва да си го кажем това. Аз съм "за", но трябва да е ясно, че всички държави-членки трябва много сериозно да мислят за по-сериозни разходи в сферата на отбраната, каза Даниел Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови