"Кръговете около Пеевски не позволяват на Борисов да махне Йовчев, Писанчев и Лазаров"

OFFNews 17 февруари 2015 в 18:12 4676 7

Кабинетът на Бойко Борисов показа, че за 100 дни управление няма да прави реформи, а иска да запази статуквото. Истината за разработката „Червеи” няма да излезе наяве, а премиерът поема риска все по-трудно да обяснява гафовете, които ще му сервират и в бъдеще шефът на ДАНС Владимир Писанчев, и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, коментира пред Дарик лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева. 

Разработката с кодово название "Червеи"  не е единствената през годините, но за разлика от други скандали, където все пак е излизала част от информацията, сега се прави опит още в начална фаза да се спре ровенето, коментира още бившата депутатка. 

Според Татяна Дончева в случая очевидно е събирана информация в големи мащаби и за широк кръг лица.

„За всяко от тях би трябвало да има отделно разрешение и отделна законова предпоставка, каквато очевидно е нямало. Начинът, по който Владимира Янева е продължила срока до 300 дни, е също незаконен, но това не може да се направи за една машина. Това е направено, за да се отчете, че е използвано едно СРС и да се намали статистиката", обясни Татяна Дончева.

„Материалите в ДАНС са унищожени, става ясно, че е направена една комбинация между ДАНС и МВР. Залогът са главите на Писанчев и Лазаров, които очевидно се бранят по начин, по който и премиерът Борисов да ги защити. Мисля, че той е наясно с липсата на качества и от двамата казано най-меко - той е поел риска тези хора да му сервират нови гафове и все по-трудно ще му бъде да ги обяснява", каза още тя.

Юристката допълни, че „кръговете, свързани с Пеевски, които назначиха Цветлин Йовчев, Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров, не позволяват на премиера да направи най-простото - да ги отстрани".

„Борисов прави всичко възможно да добута до президентски избори, смятайки, че без гласовете на ДПС не може да стане президент, поради което е склонен да направи всякакви компромиси и да изглежда като добър и обединител на нацията. В моите очи обединителят на нацията е водачът, който води, а не човекът, който иска да се хареса на всички", коментира още Дончева.

В неделя "Движение 21" ще проведе първия си конгрес. За бъдещето и местните избори лидерът на "Движение 21" смята, че коалициите са безсмислени и ненужни и формацията й ще работи за промяна в начина на мислене.

„Как да партнираме с БСП и АБВ, които са против съдебната реформа въобще?!? Защо са против нямам логично обяснение, което ме кара да ги подозирам в тъпота", отбеляза бившата депутатка.

Можем да партнираме с всеки, но в името на някакъв общ полезен за държавата и обществото проект, коментира още лидерът на „Движение 21“.

Според нея България има ясни задачи да отговори на въпроси в сферата на икономиката, образованието, здравеопазването, защото „не може с болна и глупава нация да ходим някъде”. Затова не искам да казвам дали сме леви или десни: „Важно е котката да лови мишки, а не дали е лява или дясна”, бе категорична Дончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews