Корветата „Бодри“ се включи във военното учението „Sea Breeze 2021”, което изнервя Русия

Нидерландия съобщи, че руски изтребители са атакували имитационно кораба HNLMS Evertsen в международни води миналата седмица

Георги А. Ангелов 29 юни 2021 в 19:14 3599 1

Снимка Министерство на отбраната

Корветата „Бодри“ отплава от Варна.

Корветата „Бодри“ от българските ВМС отплава днес от Варна за участие в международното учение „Sea Breeze 2021”, съобщиха от министерството на отбраната. Учението е водено от Военноморските сили на Украйна и ВМС на САЩ, и се провежда от 30 юни до 6 юли. Още преди учението да започне имаше няколко провокации и демонстрация на военна сила от страна на Русия към кораби на страни членки на НАТО, които участват в учението. Руското министерство на отбраната нарече маневрите "провокация" още преди то да е започнало. 

Инцидентите

През миналата седмица британския разрушител „Дифендър“, на път от украинското пристанище Одеса към Грузия, прекоси украинските териториални води край полуостров Крим. Руските военни осе опитаха да отклонят кораба от курса му, като използваха стрелба и бомби, които се взривиха в непосредствена близост до британския плавателен съд. Според армията на Русия корабът е навлязъл в руски териториални води, което се отрича от британското министерство на отбраната и не се потвърждава от данните от тракерите на "Дифендър". След анексията на Крим през 2014 година Русия разглежда Крим като своя територия и предявява претенции над прилежащите украински териториални води. От строго секретни документи на Министерството на отбраната, съдържащи подробности за мисията на „Дифендър“ намерени на автобусна спирка в графство Кент се разбира, че британското правителство е предвидило случката.

Днес министерството на отбраната на Нидерландия съобщи за още един инцидент от миналия четвъртък. "Въоръжени руски военни самолети предизвикаха опасна ситуация в Черно море близо до кораба HNLMS Evertsen. Самолетите многократно прелитаха опасно ниско над и близо до кораба и извършваха имитационни атаки. По време на тези нападения HNLMS Evertsen се намираше в международни води", съобщиха от министерството в официалния си акаунт в Туитър.

В учението участват 17 от общо 30 страни членки на НАТО, всички черноморски страни без Русия, или общо 32 страни. Те са представени с 5 000 войници, 32 бойни кораба, 40 бойни самолета и 18 спецотряда, включително военни водолази. Учението се провежда ежегодно от 1997 година насам, но тазгодишното е най-мащабното от всички. Не е ясно дали са планирани и задачи в териториалните води край Крим, над които Русия предявява претенции, или в непосредствена близост до тях. Учението се провежда съгласнпо меморандума за взаимопомощ и сътрудничество във военната област, подписан между САЩ и Украйна през 1993 година. Споразумението предвижда Украйна да предоставя военна и гражданска инфраструктура по черноморското крайбрежие, а САЩ отговарят за финансирането на учението. Украйна ще предостави 24 кораби и катери, 17 от общо 40 самолета, 12 хеликоптери, 80 единици военно оборудване и 1500 военнослужещи. 

Русия: Това е провокация и агресия

Русия вече обяви маневрите в близост до границите си като провокация и призова САЩ и техните съюзници от НАТО да се откажат от тях. В изявление на руското посолство във Вашингтон, публикувано в Туитър на 23 юни, се казва: „Мащабите и откровено агресивният характер на учението "Sea Breeze" не отговарят на реалните задачи по осигуряването на безопасност в региона на Черно море".

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече учението „провокация". Според нея една от целите му била снабдяването на Украйна с оръжие и друго военно оборудване.

Корветата „Бодри“

"След преход до териториалното море на Украйна корабът (корветата „Бодри“ бел. авт.) ще се включи в планираните сериали на учението. Ще бъдат отработени действия по контрол на корабоплаването, борба с въздушен, подводен и надводен противник, оказване на помощ на аварирал кораб, попълване на запасите с гориво на ход, както и съвместно плаване на група кораби за охраната на кораб, превозващ ценен товар", разказаха за задачите на българския кораб от Министерството на отбраната. Участието в „Sea Breeze 2021” ще повиши нивото на оперативната и тактическа съвместимост на екипажа в многонационална среда, рапортуват от МО. 

Корветата "Бодри" е пусната на вода на 17.06.1985 г. в руския Ярославски корабостроителен завод, който е в град Ярославъл на брега на Волга. Преведен по вътрешните водни пътища до Азовско море и оттам до Черно море, където е включен в руския черноморски военен флот. Продаден е на България през 1992 г.

1

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

29.06 2021 в 21:53

Каква е тая насрана пропаганда, бре? Кой ги тропа тия тъпи статии? Англичаните ги хванаха в умишлена провокация към Русия, всеки момент ще влетят в списъка на
'неприятелските държави". Връщайте я тази нещастна гемия обратно, че е срамота!