Орешарски за гръцко издание: Корупцията е проблемът на Балканите

Елица Мартинова Последна промяна на 07 ноември 2013 в 16:23 2004 4

Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

 

Пречка, която трябва да бъде преодоляна, е корупцията. Това явление е симптоматично за целия балкански регион. Това заяви в интервю за гръцкия вестник „Нафтемборики“ премиерът Пламен Орешарски.

Интервюто е публикувано в гръцкото издание на 21 октомври, но бе разпратено от пресцентъра на правителството чак днес.

Орешарски засяга темата за корупцията, коментирайки постъпленията на чуждестранни инвестиции в страната. Според данъчната система в България е достатъчно добра, но това, което спира чуждестранните предприемачи, е корупцията. По думите на Орешарски тя е проблем не само за България, а за Балканите като цяло.

„Считам, че трябва да противодействаме като се борим с предпоставките, а не с последиците. Повече прозрачност, по-ясни и опростени процедури, по-малко административни тежести и бариери, по-ефективни обществени поръчки“, е пътят, който Орешарски чертае пред държавата.

Той коментира и кризата, обхванала европейските икономики през 2008 г. Пред изданието премиерът посочва, че България е запазила относителна икономическа стабилност, благодарение на разумната фискална политика на Тройната коалиция.

Той обаче подчертава, че глобалната криза се е отразила негативно върху чуждестранните инвестиции и икономическия растеж в страната, което е довело до удвояване на безработицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.11 2013 в 18:40

а скункса дори не е корупционер, а лайняна марионетка.
Нямам представа как успява да се гледа в огледалото.

07.11 2013 в 17:31

Що ги лъжем гърчетата ? "разумната фискална политика на Тройната коалиция" - хихихи....

07.11 2013 в 17:11

Много добре ги разбират нещата другарите, а с корупционните практики са на "ти", просто и единствено защото именно те ги създават.

07.11 2013 в 16:36

Бисеров какво мисли по въпроса?