Орешарски за гръцко издание: Корупцията е проблемът на Балканите

Елица Мартинова 07 ноември 2013 в 16:23 2421 4

Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

 

Пречка, която трябва да бъде преодоляна, е корупцията. Това явление е симптоматично за целия балкански регион. Това заяви в интервю за гръцкия вестник „Нафтемборики“ премиерът Пламен Орешарски.

Интервюто е публикувано в гръцкото издание на 21 октомври, но бе разпратено от пресцентъра на правителството чак днес.

Орешарски засяга темата за корупцията, коментирайки постъпленията на чуждестранни инвестиции в страната. Според данъчната система в България е достатъчно добра, но това, което спира чуждестранните предприемачи, е корупцията. По думите на Орешарски тя е проблем не само за България, а за Балканите като цяло.

„Считам, че трябва да противодействаме като се борим с предпоставките, а не с последиците. Повече прозрачност, по-ясни и опростени процедури, по-малко административни тежести и бариери, по-ефективни обществени поръчки“, е пътят, който Орешарски чертае пред държавата.

Той коментира и кризата, обхванала европейските икономики през 2008 г. Пред изданието премиерът посочва, че България е запазила относителна икономическа стабилност, благодарение на разумната фискална политика на Тройната коалиция.

Той обаче подчертава, че глобалната криза се е отразила негативно върху чуждестранните инвестиции и икономическия растеж в страната, което е довело до удвояване на безработицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови