Quantcast

Конституционният съд спря делото за комисията "Плевнелиев"

Юлиан Христов Последна промяна на 05 ноември 2014 в 15:56 2909 2

Конституционният съд прекрати делото, с което депутати от ГЕРБ поискаха да бъде обявена като противоконституционна комисията, разследваща президента Росен Плевнелиев. 

Комисията беше създадена в 42 Народно събрание при мандата на правителството на Пламен Орешарски и беше оглавена от Магдалена Ташева от "Атака". "Против" идеята за комисията гласуваха 69-има депутати от ГЕРБ и един от ДПС. Депутатите на Борисов внесоха искането в съда през месец май.

Според вносителите на искането, въпреки че в решението за създаване на комисията (пълното ѝ название е: Временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на фирмите лицензианти на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за разпределение и снабдяване с електроенергия, а също и дружества концесионери за добив на природни богатства, довели до ощетяване на българските граждани и българската държава, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица) не се споменава името на държавния глава, един от поводите за създаването ѝ е негова среща с шефа на EVN - Щефан Шишковиц, на 20 март във Виена по време на посещението си в австрийската столица.

На 4 ноември Конституционният съд е излязъл с определение, с което отклонява искането на депутатите от ГЕРБ и прекратява производството по делото. Определението е подкрепено от 7 съдии, а петима са гласували против.

Мотивите, с които е подкрепено определението, все още не са публикувани. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2014 в 22:27

ПлЕVNалиев

05.11 2014 в 17:19

Е вече са го публикували...

http://constcourt.bg/contentframe/contentid/3530