Комитова обясни отсъствието на БВ: Гласуваме като малоумни, не ми се слуша вече трети ден колко е важно да имаме председател

От "Продължаваме промяната" зоват "Демократична България" да издигне свой кандидат, те не го правят

Ружа Райчева 21 октомври 2022 в 11:50 4119 1

Виолета Комитова в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Виолета Комитова в пленарната зала

Вече не знам за кой път гласуваме едно и също - всички партии предлагат кандидатури и никой не бива избран. Първите дни гласувахме кандидатурите на първите две партии като малоумни и не ги избрахме. Втория ден гледахме кандидатурата на третата, четвъртата и петата партия - резултатът е същият. Докато не се проведат консултациите между партиите, няма смисъл да се губи времето на 240 народни представители.

Това заяви депутатът от "Български възход" (БВ) и бивш служебен регионален министър Виолета Комитова в кулоарите на Народното събрание по време на почивката след петия пореден провал при избора на председател на парламента. По време на последното гласуване от БВ дори не влязоха в пленарната зала и бяха единствената парламентарна група, която не се регистрира.

В почивката Комитова коментира, че председателят на БВ Стефан Янев вече няколко пъти е заявил, че няма да се стигне до решение, ако преди това не е било постигнато съгласие за обединение около една фигура на председателски съвет.

Виолета Комитова каза, че явно има резултат от съвещанията на председателските съвети и даде пример с вчерашното смекчаване на тона от страна на депутатите в пленарната зала.

"Не ми се слуша трети ден вече колко е важно да имаме председател на Народното събрание. За мен въпросът е как да го направим и как да го постигнем това решение, а не колко е отговорно за България, граждани и т.н.", заяви Комитова и добави, че не вижда някой да предлага прагматично решение.

"Продължаваме промяната" зоват "Демократична България" да издигне свой кандидат за председател

След поредния провал при гласуването на председател съпредседателят на ПП Асен Василев призова от трибуната ДБ да издигне свой кандидат. След това в кулоарите другият лидер на ПП Кирил Петков обяви, че в ДБ има достойни за председател кандидати. По-рано обаче съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви, че те няма да издигат собствена кандидатура. 

Кирил Петков посочи, че ПП са направили първата стъпка в правилната посока, като са оттеглили своя кандидат Никола Минчев от надпреварата и като след това са гласували активно в подкрепа за кандидат на друга партия:

"Единственият начин да се преодолее тази криза е другите да последват този пример. ГЕРБ направиха първата стъпка, сега им остава втората, затова призовах вчера всички партии да направят това. Трябва да излезем от тези тясно партийни рамки. Видях, че на хората им омръзна да следят и да слушат кой каква партийна номинация подкрепя. Толкова неща имаме да решаваме. Вече и аз се чувствам безумно, че продължаваме в тази дискусия."

Петков заяви, че ПП са готово да говорят с всеки в кулоарите на парламента и че с оттеглянето на Минчев са дали заявка за излизане от тясното политическо мислене. "В "Демократична България" има достойни хора за председател, подкрепихме Вигенин, така че има хора в този парламент", каза още бившият премиер Кирил Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6386

1

Zlatko

21.10 2022 в 12:19

“ няма смисъл да се губи времето на 240 народни представители” чшшш, алооуу, а каква ви е работата Ве сърдита лельо? Но за това губене на време и безкрайно дългите ви почивки ще вземете заплата, нали.
И гласували, като малоумни, а ние може да гласуваме до откат, до като се наредире, както на вас ще ви е добре. След като има толкова много малко умни, да ви повярват и да ви вкарат в НС, вие ще гласувате като малоумни, до като не свършите нещо, като хората!
 
X

Да помогнем на украинските деца!