ПП и ДБ се отказват от кандидати за парламентарен шеф. ПП подкрепя Вигенин, ДБ - не

Ружа Райчева 21 октомври 2022 в 10:24 4622 1

Христо Иванов в кулоарите на парламента

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Христо Иванов в кулоарите на парламента

"Демократична България" няма да подкрепи кандидата на БСП Кристиан Вигенин и няма да издига собствен кандидат за председател на парламента. "Продължаваме промяната" също няма да издига свой кандидат след оттеглянето на Никола Минчев, но биха подкрепили кандидата на БСП. 

И днес, за трети пореден ден, НС ще се опита да избере председател, за да започне работа.

"Ние към този момент нито персонално, нито в друга конфигурация не виждаме решение. За нас не е въпросът откъде ще дойде предложението и името, а каква е формулата", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той посочи, че досегашната формула е политическа - събират се 121 депутати от различни партии около една фигура и я избират:

"Тази формула ще породи въпроси от типа: "Ааа, сега вие ще управлявате заедно". Това кара партиите да се дърпат, защото после трябва да се обясняват. Ние предлагаме да деполитизираме този процес, за да има законодателна дейност."

Според него разговорът трябва да започне от въпроса може ли да има правителство и какво е възможното правителство. Той заяви, че едно потенциално мнозинство трябва да се обедини за една идея, програма или посока, да избере председател и да продължи напред. 

Христо Иванов е на мнение, че има възможност председателят на Народното събрание да споделя правомощията си или с някой друг председател, или със зам.-председателите по някакъв начин:

"Има варианти, които са нетрадиционни. Това е минималното. Достатъчно е сложно и извънредно, и затова не критикувам колегите, че не се хвърлят в тази посока. Ние ще разгледаме въпроса в тези две перспективи: дали можем да влезем в някакво управленско мнозинство или ще търсим някаква широка формула. Предложението на г-н Кристиан Вигненин за председател към момента не е нито в едната, нито в другата посока от наша гледна точка."

Дойанеът на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов от ГЕРБ смята, че случващото се в парламента е грозна шега на гърба на българския народ. Той заяви, че се надява разумът да заработи и посочи, че във вчерашния ден е имало значително успокояване на тона в говоренето между депутатите. "Трябваше да им обяснявам, че те са само народни избраници и нищо повече", каза той. 

"Фактурите отиват на гърба на българите, младите не знаят, че бащите им плащат цените на този ток и газ. (...) Няма смисъл отново да се ходи на тежки и скъпи избори на гърба на българския данъкоплатец", каза още Рашидов. 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев обяви, че ПП не очакват подкрепа от ГЕРБ и че нямат да издигат отново собствен кандидат след оттеглянето на кандидатурата на Никола Минчев. 

"Днес няма да издигнем номинация. Надявам се, че днес ще успеем да намерим решение, вече показахме, че подкрепяме Кристиан Вигенин", заяви пред БНТ Мирослав Иванов от ПП, който в предишния парламент бе зам.-председател на Народното събрание и заместваше Минчев след оттелянето му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!