Комисията по отбрана прие 'Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.'

Кристина Минчева 04 април 2024 в 17:33 1108 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Комисията по отбрана прие "Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.", която е разработена в изпълнение на Управленската програма на правителството. Тя е в изпълнение на решението на Народното събрание от 31 януари 2023 г., с което на правителството се възлага да изготви всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.

При разработването ѝ са взети под внимание процесът на отбранително планиране в НАТО и развитието на военните способности на Европейския съюз. Отчетена е и войната в Украйна. Приложението към Програмата представя основните направления за инвестиции до 2032 г. с прогнозна стойност над 100 млн. лв., подредени по приоритет за финансиране.

Това са обявените вече проекти за придобиване на:

  • основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните формирования от Сухопътните войски; 
  • нови трикоординатни радари;
  • брегови противокорабни ракетни комплекси;
  • зенитно-ракетни комплекси със среден/голям обсег на действие; 
  • ракетна система за залпов огън с повишена мобилност и 155 мм гаубиц;  
  • Включени са и проекти за придобиване на бойни вертолети;
  • противоминни кораби;
  • ракетни катери, както и за осигуряване на комуникационно-информационната поддръжка (КИП) на многонационален щаб на дивизия в полеви условия;
  • изграждане на система за противовъздушна отбрана на механизирана бригада;
  • разузнаване и наблюдение на земни и морски цели, чрез използване на безпилотни летателни системи от среден и висок клас с ударни възможности;
  • развитие на способности за преодоляване на сухи и водни препятстви;

Първите пет инвестиционни направления и три инфраструктурни проекта са с най-висок приоритет и следва да бъдат стартирани и реализирани в най-кратки срокове, подчертават от МС.

Основен източник за финансиране на изпълнението на проектите са бюджетът за отбрана и разходите за отбрана по централния бюджет. Разчетите са направени при численост на армията 37 000 души и 2% от БВП.

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ обаче направи редакционно предложение разчетите да се преработят при обща численост на въоръжените сили, възлизаща на 43 000 души, за да се "работи за попълването на бройките, а не обратното". Предложението беше прието единодушно от членовете на комисията.

Гаджев предложи, когато даряваме техника, парите, които получаваме, да отиват за закупуването на нова техника, а не в държавния бюджет. И тази редакционна поправка беше одобрена от депутатите в комисията. 

Христо Гаджев отбеляза, че НС е приело решение, което включва десет изисквания към програмата, сред които финансовата рамка да бъде гъвкава, а министърът на отбраната Тодор Тагарев отбеляза, че най-големият риск е бързото нарастване на цените на въоръжението, затова са заложили на обявените цени от средата на миналата година.

"Сега има много търсене и няма как да не се предвиди гъвкавост", допълни Тагарев. 

Комисията трябваше да обсъди и доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2023 г., но поради липса на кворум Христо Гаджев закри заседанието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки