Кой ще оглави НЗОК? Депутатите предлагат имена до 3 юли

OFFNews 27 юни 2018 в 13:15 2540 0

Парламентарните групи ще могат да предлагат кандидати за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) до 3 юли 2018 г. включително.

Това реши в сряда парламентът, след като народните представители приеха процедурните правила за изслушване и избор на управител на НЗОК с 96 гласа "за", 6 "против" и 30 "въздържал се".

От "БСП за България" гласуваха "против" и обявиха, че ще излязат със законодателна инициатива за промяна на механизма за избор на управител на НЗОК.

"БСП ще излезе със законодателна инициатива за промяна на механизма за избор на управител на НЗОК. Проблемът със смяната на управителите няма да бъде решен, той се задълбочава поради невъзможността им да влияят върху политиката на Касата”, каза депутатът от "БСП за България" проф. Георги Михайлов от парламентарната трибуна.

Михайлов заяви, че съществува системен проблем в Здравната каса. „Ако направите преглед на управителите на НЗОК за последните осемнадесет години, ще видите, че те са толкова много, че нито един от тях не е изкарал мандата си“, добави проф. Михайлов. Той каза още, че има много елементи, които са превърнали НЗОК в подразделение, подчинено на Министерство на здравеопазването.

Съгласно приетите правила, парламентарните групи ще могат да правят предложения за кандидати. Те ще се внасят в писмена форма чрез председателя на Народното събрание до Комисията по здравеопазването в 5-дневен срок от приемането на процедурните правила.

Кандидатите ще бъдат изслушвани на открито заседание на Комисията по здравеопазването, а изборът ще бъде направен от Народното събрание. Управител на НЗОК ще стане този, който получи половината от гласовете на присъстващите в пленарна зала депутати.

В случай, че никой не получи необходимите гласове се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове "за".

Миналата седмица народните представители освободиха проф. д-р Камен Плочев като шеф на НЗОК. Неговата оставка беше поискана, след като влезе в открит конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за размера на дълговете на НЗОК към европейските здравни каси. 

Миналата седмица скоростното внасяне на предложението за освобождаването на Плочев доведе до проваляне на пленарното заседание. Тогава БСП напуснаха пленарната зала с мотива, че такива решения не могат да се взимат прибързано и в отсъствието на много народни представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови