Кой от вас може да се закълне, че в министерството му някой не краде?

Симона Костадинова Последна промяна на 13 април 2016 в 16:50 3424 5

Министрите на премиера Бойко Борисов не могат да се закълнат, че в министерствата им не се краде.

Това се разбира от стенограмата на днешното заседание на Министерския съвет.

Премиерът се е обърнал към министрите си с въпроса "Кой от вас може да се закълне, че в министерството му днес някой не краде?", а отговор е получил единствено от министъра на икономиката Божидар Лукарски, който заявил, че никой не може да го направи.

Разменените реплики между Лукарски и Борисов са във връзка с поисканата от ДСБ оставка на транспортния министър Ивайло Московски заради корупционния скандал в ДАИ.

По време на заседанието на Министерския съвет Борисов повдигнал темата, като попитал за "поисканата оставка на министър Московски от нашите партньори от Реформаторския блок".

Веднага след това вицепремиерът Меглена Кунева, чиято партия е част от РБ, подчертала, че това не е искане на всички реформатори, а на "една партия". Божидар Лукарски, който също е част от Блока, довършил думите на Кунева и заявил, че искането е само на миналите в опозиция ДСБ.

"Не аз съм човекът, който ще дава оценка кой какъв е в Реформаторския блок, но ДСБ е част от Блока. Може да им предадете като се събирате на съвет и си говорите, че да се иска оставката на Московски за това, че сме проявили политическа воля и сме разбили тази корупционна схема, не го приемам", казал в отговор министър-председателят.

След това Лукарски заявил, че оставката на министър Московски никога не е стояла на дневен ред в РБ, а просто "определени депутати, които се изявяват като самостоятелни бойни единици".

"Моля да не бъде вменявано като вина на целия Реформаторски блок", казал още министърът на икономиката на премиера.

Борисов пък подчертал, че не вменява вина на никого.

Ето какво пише в стенограмата от правителственото заседание:

БОЙКО БОРИСОВ: Искам по три теми да се чуе моето мнение.
Първо, поисканата оставка на министър Московски от нашите партньори от Реформаторския блок.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Не от Реформаторския блок, а от една партия.

БОЖИДАР ЛУКАРСКИ: От ДСБ, г-н премиер.

БОЙКО БОРИСОВ: Не аз съм човекът, който ще дава оценка кой какъв е в Реформаторския блок, но ДСБ е част от Блока. Може да им предадете като се събирате на съвет и си говорите, че да се иска оставката на Московски затова, че сме проявили политическа воля и сме разбили тази корупционна схема, не го приемам. Защото това означава, че ако утре започне операция в някое от вашите министерства или агенции, вие да не съдействате и да предупредите, едва ли не, екипите си под претекст, че някой ще ви поиска оставката. И вместо да го поздравим – да му се иска оставка, според мен не е коректно. Така че ви моля, като се съберете, това да го кажете на вашите колеги.

БОЖИДАР ЛУКАРСКИ: Уважаеми господин премиер, оставката на министър Московски никога не е стояла на дневен ред в Реформаторския блок. Аз му го казах и на него. Това, че има определени депутати, които се изявяват като самостоятелни бойни единици, моля да не бъде вменявано като вина на целия Реформаторски блок.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз вина не вменявам. Казвам, че е абсурдно да свършиш работа и да ти искат оставката, че си допуснал да бъде разбита корупционната схема. Кой от вас може да се закълне, че в министерството му днес някой не краде?

БОЖИДАР ЛУКАРСКИ: Никой не може да се закълне.

БОЙКО БОРИСОВ: Ако има такъв, който да се закълне, разбирам.
И когато получим сигнал и изпратим службите да го хванат, вие трябва ли да треперите? Напротив, всички трябва да се възползваме максимум от всеки един сигнал и да предаваме тези хора на правосъдието.
Кунева!

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Искам да кажа, че на последната среща с колегите, които идват на консултации по механизма за проверка и сътрудничество, най-силният пример, който аз дадох от гледна точка на българското правителство като действие, не просто като намерение, беше това, което направи министър Московски да бъде разбита корупционната схема. Така че, от професионална гледна точка, благодаря.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.04 2016 в 18:49

Простаците - коментатори, не знаят броя на служителите в кое да е министерство.
Затова си мислят (безмозъчно прости),

че някой може да носи отговорност за над 600 души

подчинени, дали всички са честни служители.

14.04 2016 в 10:36

Мутроооо, мутричке..

13.04 2016 в 19:58

Корупцията в едно министерство започва от министъра, не от чистачката ! е тогава как министър да се закълне, че в министерството не се краде !?

13.04 2016 в 18:43

Що не вземат да хвърлят боб дали някой краде в техните министерства?!?! Уникална държава!

13.04 2016 в 18:11

Публично се признава че в министерствата се краде. И какво се прави по въпроса за да няма кражби? Нека да позная от първия път. Нищо!