Кой е служебният министър на образованието Николай Денков

Александра Маркарян 11 май 2021 в 15:11 12263 0

Снимка БГНЕС, архив

Николай Денков не за първи път сяда в министерското кресло на МОН.

Президентът Румен Радев се спира за втори път на неговото име, избирайки професора по физикохимия от Софийския университет за министър на образованието.

Първият му министерски мандат бе отново в служебен кабинет на Радев - този с премиер проф. Огнян Герджиков (януари-май 2017 г.). Наследява Меглена Кунева.

Денков е и зам.-министър на образованието с ресори висше образование и европейски структурни фондове в периода 2014-2016 г. Участва в разработването на концепцията на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Сега Денков също е свързан с министерството - той е член на Комисията по академична етика към министъра на образованието, създадена през 2018 г. с амбициозната цел да проверява за:

- нарушения в процедурите за присъждане на научни степени (доктор и доктор на науките) или заемане на академични длъжности (във висшето образование за нехабилитираните преподаватели такива са асистент, главен асистент, преподавател, старши преподавател; за хабилитираните - доцент и професор);

- плагиатство в дисертационните трудове;

- конфликт на интереси при формирането на съставите на научните журита;

- недостоверност на представените научни данни.

Николай Денков е роден на 3 септември 1962 г. в Стара Загора. Завършил е столичната Национална природоматематическа гимназия. Дипломира се в СУ като магистър в Химическия факултет през 1987 г. Защитава докторска дисертация през 1993 г., от 1997 г. е доцент, от 2007 г. е доктор на химическите науки, от 2008 г. - професор по физикохимия.

От 2008 до 2015 г. ръководите катедра "Инженерна химия" и е директор на магистърска програма "Дисперсни системи в химичните технологии" във факултета, който е завършил, вече преименуван на Факултет по химия и фармация.

Специализира в Япония и в Университета в Упсала, Швеция.

Работи като водещ учен в изследователските институти на фирмите Unilever (САЩ) и Rhone-Poluenc (Франция).

Има над 170 научни публикации, две от които - в Nature. Има над 8 500 цитирания и 12 патента.

Ръководил е повече от 50 международни научни и научно-приложни проекти, финансирани от чуждестранни фирми, сред които са Unilever, BASF, Saint Gobain, PepsiCo, Wacker, Dow Corning, Rhodia, Heineken.

Денков е член-кореспондент на БАН в секция химически науки (2018 г.).

От 2019 г. е член на европейската научна академия Academia Europaea.

Същата година се кандидатира за декан на Факултета по химия и фармация, но не успява да се пребори. Декан става проф. Тони Спасов.

Носител е на: голямата награда „Питагор“ на МОН (2010 г.); почетния знак със синя лента на СУ „Св. Кл. Охридски“ (2013 г.); на голямата награда на СУ „Св. Кл. Охридски (2016 г.) за високи научни постижения. Член-кореспондент на БАН

Семеен е, има две деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови