Коалиция - ГЕРБ, ДПС и Атака за новите членове на КРС

Георги А. Ангелов 21 февруари 2020 в 11:55 4377 1

Снимка Александра Маркарян

След скандали между коалиционните партньори “Обединени патриоти” и ГЕРБ и между “патриотите” и бившите им партньори от “Атака” парламентът избра нов зам-шеф на КРС от едно предложение - Кристина Андонова-Хитрова. Тя бе подкрепена от 119 депутати (ГЕРБ, ДПС, Воля и „Атака“), против бяха 73 (БСП, „Обединени патриоти“ и един независим) и „въздържали се“ – 10 (БСП). “Патриотите” гласуваха “против всички кандидатури, освен за своя кандидат за член на Комисията - Пеньо Пенев, който не бе избран, за сметка на Ердинч Хайрула (ДПС).

Още по време на дебатите, преди да започне гласуването, Юлиан Ангелов от ОП (ВМРО)„Обединени патриоти“ заяви, че те не са съгласни да носят негативите на управлението, което включва ДПС във властта на всякакви позиции. „Защо Обединени патриоти“ трябва носят отговорност за избора на представител на ДПС? Може би се формира някаква нова политика и ново управление? Днес виждаме в определени общини, че има нови коалиции, при положение, че „Обединени патриоти“ има представители. Ако колегите от ГЕРБ са съгласни да управляват с ДПС, всеки си носи кръста. Ние от „Обединени патриоти“ не сме съгласни да носим негативите на управление, което включва ДПС във властта на всякакви позиции“, каза още Ангелов. Патриотите обявиха, че има предварителна договорка ГЕРБ да подкрепят кандидата на ДПС Едринч Хайрула.

Преди гласуването депутатът от БСП Георги Свиленски показа запечатан плик и обяви, че в него са имената на предварително избраните членове на КРС. Той предаде плика на председателстващият събранието Емил Христов (ГЕРБ) и след гласуването го отвори. 

От БСП зададоха въпроса на „Обединени патриоти“ дали ще напуснат управлението, а те им отговориха, че не могат социалистите да ги критикуват, защото те два пъти са участвали във властта с ДПС. ГЕРБ, ДПС и “Атака”.

Павел Шопов от “Атака” и Милен Михов от ВМРО почти стигнаха до бой, тъй като Шопов заяви от трибуната, че кандидатите на бившите му коалиционни партньори са пълен провал и беше обявена почивка от 30 мин,

За две места като членове на КРС се състезаваха четирима кандидати, но бяха избрани Анна Хаджиева, предложена от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ и Ердинч Хайрула( ДПС).

Ана Хаджиева бе избрана с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Воля и 6 “независими” народни представители (“Атака”).

Ердинч Хайрула бе избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС и “Атака”. От “Воля” се въздържаха, а останалите бяха против.

Бившият служебен вицепремиер, депутат и евродепутат Деница Златева беше кандидатът от БСП. Тя бе подкрепена само от БСП и “Обединени патриоти”.

При гласуването на Пеньо Пенев, който е юрист в КРС, “За” бяха само “патриотите”, депутатите от останалите партии се въздържаха или бяха против.

Юлиян Ангелов поиска прегласуване, но закъсня, според председателстващият заседанието Емил Христов, и това това не бе допуснато. Исках да дам възможност на “Атака” да поправят грешката си, че гласуваха за ДПС, каза след това Ангелов.

Новият председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е досегашният секретар на комисията Кристина Георгиева Андонова-Хитрова, която беше единственото предложение - на ГЕРБ,. Преди да заеме поста през 2018 г., Хитрова е била главен секретар на Агенцията за обществени поръчки, а преди това в продължение на 7 години е оглавявала дирекцията "Координация по въпросите на ЕС" в Министерския съвет. Тя завършила УНСС, специалност "Финанси". Кандидатурата на Хитрова бе издигната от председателя на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Анна Хаджиева, която беше избрана за член, е дългогодишен бивш член на Съвета за електронни медии (СЕМ) Анна Хаджиева. Тя е номинирана от председателя на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов и негови колеги от ГЕРБ, както и от Искрен Веселинов - ВМРО и лидерът на НФСБ Валери Симеонов

Другият нов член на КРС е бившия депутат и бивш кмет на Момчилград Ердинч Хайрула.

Пълномощията на КРС са да регулира пазара на мобилни и пощенски услуги, както и радиочестотния спектър, радиосъоръженията и услугата електронен подпис.

КРС се състои от председател, зам.-председател и трима членове, като мандатът им е пет години. Председателят се предлага от МС, а единият от членовете е от квотата на президента. През ноември 2018 г. правителството назначи Иван Димитров за председател. Той зае поста на Росен Желязков, който тогава беше избран за министър на транспорта на мястото на подалия оставка Ивайло Московски. Димитров ще завърши сегашния петгодишен мандат до 2023 г. В средата на миналата година президентът Румен Радев назначи съветника си по икономика и инвестиции Илия Христозов за член на КРС. Представителите на парламентарната квота Ирина Романска, Константин Тилев и Никола Колев заемат постовете в регулаторния орган от 2010 г. и мандатът им е изтекъл отдавна.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  306

  1

  order

  21.02 2020 в 12:12

  Борисов замесен в пране на пари? Испанските власти разследват премиера…..
  Барселонските власти са започнали разследване за пране на пари срещу премиера Бойко Борисов. Органите за противодействие на корупцията в областта проследяват влизането на пет милиона евро в две компании, свързани с луксозно имение и скъпарски магазин.
  Прокуратурата в Барселона разследва дали Борисов има участие в пране на пари с международно участие, предават от испанското издание “El Periodico”. Каталунската полиция е намерила съвпадение при разследването, което свързва престъплението с Борисов.
  https://mobile.frognews.bg/article/191539/
  …_______......
  https://m.dnevnik.bg/sviat/2020/02/21/4032461_katalunia_razsledva_za_vruzka_na_borisov_s_prane_na/
   
  X

  Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика