Кирил Петков пред Таймс: Русия иска да ме свали от власт завинаги

Ако имахме напълно независим прокурор, тази страна можеше да бъде прочистена за година", казва премиерът в оставка

OFFNews 28 юли 2022 в 09:43 10627 16

Кирил

Снимка БГНЕС Архив

Премиерът в оставка Кирил Петков.

Кирил Петков вярва, че си е спечелил могъщи врагове в Русия, когато е сложил край на зависимостта на страната си от нея по отношение на доставките на газ, пише журналистът Том Кингтън в британското издание "Таймс", съобщава БТА.

Петков заявява в интервю пред журналиста, че е научил ценен урок за борбата срещу корупцията в Източна Европа по време на краткото си управление на България.

"Ние ограничихме корупцията на местно ниво, но открихме, че имаме по-голям враг: Руското влияние", казва българският премиер в оставка. "Ние не разбирахме, че корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият инструмент на външната политика на Москва на Балканите".

Петков е решен да се бори срещу търговията с влияние на руския президент Владимир Путин в Източна Европа, но се опасява, че Русия смята да го свали от власт завинаги, пише британското издание. То добавя, че проблемите за Петков са започнали през април, когато той отказал да плаща за газ на Москва в рубли и след това сключил сделка за алтернативни доставки от Азербайджан.

"Азерският газ струваше три пъти по-малко от газа от "Газпром", но предишното правителство някак си се беше отказало от него. Те казаха, че нямало газопровод, но се оказа, че имаме съществуваща връзка, която е достатъчна. Някой беше направил сделка да плаща три пъти повече", заявява Петков. "Трябва да си изключително глупав – или корумпиран – за да направиш това", добавя той.

Според Петков Москва отговорила на този ход, като подхранила опозиция в парламента, което и довело до вота на недоверие към неговото правителство миналия месец. В интервюто той споменава и 70-те изгонени руски дипломати, митническия пункт "Капитан Андреево" и ветото за Република Северна Македония, като твърди, че зад всички тези скандали стоят руски интереси или интереси на организираната престъпност.

В края на интервюто българският премиер в оставка твърди, че все още би могъл да победи престъпните олигарси в България.

"Осъзнах, че има 20 ключови лица", казва Петков. "Корупцията не е разпространена в системата. Всичко опира до ключови хора в правителството и около 20 души в частния сектор – дългосрочните играчи. Ако имахме напълно независим прокурор, тази страна можеше да бъде прочистена за година", твърди пред британското издание Кирил Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

15

Atan

28.07 2022 в 18:09

Разбрал е Петков, че не е безопасно да се противопоставя на руското влияние и интереси.
Може да му се случи нещо. Еднократно. Да внимава!
Както се казва, "С Россией шутки плохи.".

1220

11

хr4

28.07 2022 в 14:05

Вейдър, за мое огромно съжаление и аз го осъзнах това само преди три-четири месеца. Проблема не е в корумпираните и продажни политици, а в генетичния отпадък който населява Територията! Ганьо си иска Толупа, кочината, тинята, л@йн@та в които живее и ние нищо не можем да направим. За съжаление не съм роден за емигрант и ще се наложи да се мъча, но който може да се спасява, себе си или децата си. Тука няма надежда.
ПП. Трябва да махнем МОЧА и на това място да направим паметник на Жорж Ганчев. Заслужил си го е само заради една фраза:
"Ние сме един малък, но за сметка на това изключително прост народ"!

5827

10

pisnamiotmutri

28.07 2022 в 13:07

Мутрафова в прав текст му каза, че ако си е мълчал щеше да има бъдеще в политиката. Ден след това Кирил Петков беше пътник. Това никой не го коментира обаче.

-7325

8

Трябва да има тестове за психическа годност, защото тоя определено не е в ред. Те оср*ха всичко което можеше да се ос*ре и сега му е виновна Русия :))