Кирил Петков подкрепи ветото на Радев за изваждането на НСлС от прокуратурата (обновена)

Ружа Райчева 15 юни 2023 в 11:16 2293 0

Кирил Петков в кулоарите на парламента

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Кирил Петков в кулоарите на парламента

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков подкрепи ветото на президента Румен Радев на приетите от парламента законови промени, с които Националната следствена служба се отделя от прокуратурата. 

На 2 юни промените изненадващо бяха приети от депутатите на второ четене по предложение на "Възраждане", отправено в последния момент. То беше подкрепено от парламентарните групи на ГЕРБ, "Възраждане", ДПС и "Има такъв народ". Групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) гласува против и "въздържал се" . 

В 6 без 10 отделиха следствието от прокуратура

Вчера обаче президентът наложи вето на промените с мотивите, че така се възстановява положение, променено през 2009 г. с оглед ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство по наказателни дела. Според Радев парламентът без убедителни аргументи е ревизирал ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз.

Днес в кулоарите на Народното събрание Кирил Петков коментира, че изваждането на НСлС от прокуратурата не бива да се случва набързо в последния момент:

"Не може просто много бързо между първо и второ четене да се правят такива огромни промени. Нужна е широка дискусия за такава основополагаща промяна."

ПП-ДБ ще призоват всички партии да започнат наново целия процес след налагането на ветото. Той обърна внимание, че има и една противоконституционна мярка за поправяне в приетия закон - за дисциплинарно наказание на магистрати, които не могат да работят за две години. Според ПП-ДБ това не е правилно и трябва да се поправи.  

Кирил Петков отговори на заявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, която по-рано днес каза, че партията засега отказва да разговаря с Петков или съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов за промени в Конституцията

Петков изтъкна, че ПП-ДБ са поканили БСП, защото за конституционни промени е нужно максимално мнозинство. По думите му ПП-ДБ пак ще поканят БСП, след като се обединят върху общ законопроект с останалите формации. 

ПП-ДБ ще поканят всички парламентарни сили за разговори, включително "Възраждане" и "Има такъв народ", каза още Кирил Петков.

Впоследствие Марин Маринов от ГЕРБ коментира в кулоарите, че те ще се запознаят по-подробно с мотивите на президента.

"Трябва да сме много внимателни в това какви са правомощията на едно обикновено НС за промяна на основния закон, тъй като ние не трябва да излизаме от рамка, която конституцията позволява на обикновено НС за промяна в конституцията. Въпросът за конституционната реформа е наш ангажимент и ще доведем до края съдебната реформа", каза Маринов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки