Кирил Петков обеща проектът за коалиционен договор да стигне днес до партньорите

Реалистичният вариант е България да има правителство след две седмици, смята кандидатът за премиер

OFFNews 05 декември 2021 в 12:13 2868 3

Проектът за коалиционен договор за управление на страната ще бъде изпратен днес до всяка една от политическите формации, които участват в преговорите за съставяне на правителство, а до сряда се очаква той да бъде изчистен напълно, обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" и кандидат за бъдещ премиер Кирил Петков пред бТВ. Той изрази надежда България да има правителство с имена на министрите в него до края на следващата седмица, но по-реалистичният вариант е това да стане след 14 дни. 

От думите му се разбра, че имена са обсъждани, но крайно решение няма, само е сигурно, че министрите сами ще изберат своите заместници. Обсъждано е да има министерство на държавните предприятия - и по този въпрос твърдо решение все още няма. 

Петков е категоричен, че най-важното е да се изчистят политиките. След това всяка партия ще предлага номинация за министър за конкретните политики и сфери.

"Отговорността ще се носи от коалиционните партньори“, бе категоричен Кирил Петков.

Според него е възможно новият кабинет да положи клетва още следващата седмица, но по-реалистично е това да стане след още една седмица.

"Министрите ще отговарят за задачите, които общо сме си поставили за България. Няма да има по никакъв начин свободата да се излиза или да не се справят с тези задачи. Няма да има никакви политически чадъри за всеки, който реши да стъпи настрани от правата линия. Всеки ще бъде подложен под най-строгата сила на закона“, декларира Петков.

Според него това няма да доведе до монопол в отделните сектори, тъй като всеки ще подлежи на проверка.

По повод коментарите, че търсенето на пост за Корнелия Нинова е проблем при преговорите, Петков отговори:

"Нищо не се е търсило специално за някого. Ако БСП номинира лидера си, това е техен избор. В нашата коалиция търсим най-добрите кандидати. Имаме общи разбирания какво трябва да се случи. Всеки да има обща отговорност, а не да бъде филтриран", коментира той.

От думите му се разбра, че се довършва идеята за министерство на държавните дружества чрез разделяне на икономическото министерство, като целта е държавните предприятия да се изчистят откъм управление и частта растеж и иновации – фондовете за иновации, за растеж, Българската банка за развитие, да са в друго министерство.

"Няма значение дали всички предприятия ще са за една партия, важното е как ще се управляват. Във ВМЗ Сопот, като отидох, се учудих колко добро предприятие е, но неговото управление трябва да е изчистено откъм външни влияния и да носи дивиденти на собственика си". коментира още Петков.

Той призна, че смяната на главния прокурор Иван Гешев ще бъде трудна.

"Нямаме конституционно мнозинство. За смяната на главния прокурори и на ВСС се изисква конституционно мнозинство. Без подкрепата на ГЕРБ няма как това да се случи", каза Петков, но допълни, че коалицията няма да се откаже от тази смяна и това ще е дългосрочен приоритет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови