Кирил Петков: Може би хората с майбаси имат проблем с оставането на Василев

Петков не би влязъл в правителство, в което не се оценява финансовата мисъл на Василев

OFFNews 29 юли 2021 в 18:20 18631 2

Може би хората с майбаси имат проблем с оставането на финансовия министър Асен Василев, каза служебният министър на икономиката Кирил Петков след изслушването му в пленарна зала.

Петков беше помолен да коментира обвиненията към колегата му Василев, отправени тази сутрин от "Има такъв народ".

"Ние с Асен Василев 14 години сме си преподавали харвардските курсове, плащали сме си от личния си джоб, за да се случват и сме давали безплатно образование с лиценз от Харвард на наши студенти - над 500 души. Ако има някои в България, с когото имаме еднакво мислене как страната трябва да се развие, това е Асен Василев. Ако те не могат да оценят този човек, то не биха могли да оценят и моите икономически стратегии", категоричен е министърът на икономиката. 

Петков добави, че не би влязъл в правителство, където не се оценяват финансовите стратегии и финансовата мисъл на Василев.

"За първи път имаме бюджет, от който и на пенсионерите се дават пари, а не се взеха от учителите, от здравните работници, а се взеха от майбасите. Може би хората с майбаси имат проблем с неговото оставане. Нищо лошо срещу колата, но ако са си я купили за това, че сте направили иновативен бизнес и сте правили експертна дейност - браво, но ако сте били част от системата, където сте усвоявали едни средства и сега не искате да се види как тези средства няма да отидат при вас и стреляте по финансовия министър - това е много жалко", смята той

Според Петков, преди Василев да влезе във финансите, НАП е била фокусирана върху малки кафенета и ресторантчета, а сега - върху компаниите с големи обществени поръчки и много пари в брой. "Предполагам, че някои от тези компании не искат да видят го отново министър на финансите", каза още ресорният министър. 

"Човек, който е бил в топ 2 % на Харвард. Цялата китайска авиоиндустрия ценообразува билетите на базата на негов софтуер и на неговата компания, която той управлява", заяви той. По думите му изявленията по адрес на Асен Василев са му звучали като жълта преса.

Министърът допълни, че не знае защо депутатите са го направили: "Бях учуден и разочарован да видя, че за такъв качествен човек може да така да се говори и то от трибуната на Народното събрание. Лично разочарование. Необяснимо за мен. Към мен нямаше критика. Имаше въпроси. Аз съм спокоен да отговарям на въпроси, които разбирам".

Пеевски

По време на изслушването му в Народното събрание Йордан Цонев от ДПС попита Петков дали Пеевски е имал кредити от ББР  като физическо лице.

Служебният министър заяви, че макар и като физическо лице Пеевски да не е получавал заеми, то свързани с него компании са получавали такива.

"Има няколко компании, които в момента ги изследваме дали има някаква икономическа връзка и то не го изследваме на база само да кажем: "Господин Пеевски е бил там", а както знаем, сега "Магнитски" е голям въпрос и най-малкото бихме искали да имаме риск по акта "Магнитски" за ББР"

Той коментира още, че фирми, в които Пеевски има миноритарни дялове са получавали такива заеми. Като такава той посочи „Благоевград БТ“, дъщерна фирма на Булгартабак.

Злоупотребите в ББР

Той отново повтори, че ББР е раздала над 90% от капитала си или над 2 млрд. лв. на 20 фирми, както и че средният размер на дълговете на всяка една от тях е бил 80 млн. лв., което е "нечувано" за банка за развитие.

"Новият Управителен съвет ми докладва за 468 000 лв. годишна заплата на един от управителите, което бе впечатляващо. Раздавани са бонуси от 60 000 лв. в ББР. И автомобил на огромна стойност все още стои на паркинга", заяви още Петков.

Атаките в пленарна зала

По-рано през деня пък Любомир Каримански от "Има такъв народ" се опита да удари и министъра на икономиката Кирил Петков, като под формата на въпрос го обвини в конфликт на интереси. Преди него Тошко Йорданов заяви, че служебният финансов министър Асен Василев е бил осъден за кражба на търговска собственост.

След края на изслушването в пленарна зала Петков коментира и обвиненията срещу Асен Василев, които според него звучали като "жълта преса".

"Не знам защо това го направиха. Бях учуден и разочарован да видя, че за такъв качествен човек може да така да се говори и то от трибуната на Народното събрание. Лично разочарование. Необяснимо за мен. Към мен нямаше критика. Имаше въпроси. Аз съм спокоен да отговарям на въпроси, които разбирам", коментира още служебният икономически министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

2

imone

30.07 2021 в 08:47

Не може ме убеди този, че е оставил високата заплата навън и дошъл тука да оправя страната за 3 хиляди на месец, без да влиза в далавери и комисионни. Като хич не му е работа на служебния кабинет да търси инвеститори, как така изведнъж хоп и се появиха няколко за 2 месеца. Те и юпитата на царя така дойдоха и станаха милионери.