Кирил Петков: Г-жа Митрофанова трябва да отиде на консултации в родната си страна

Ангел Марковски 25 март 2022 в 22:16 6862 4

Снимка БТА/ЕС

Премиерът Кирил Петков изрази днес очакване руският посланик в София Елеонора Митрофанова да бъде върната в Москва за консултации, както България направи със своя посланик в руската столица, съобщи БТА. 

Изгонихме 10 техни дипломати, за които имаме доста сериозна информация, че са работили шпионска дейност. Чухме агресивните думи на посланика, която, предполагам, просто от фрустрация, че не се справя с това, че България взима сериозна позиция в подкрепа на Украйна, изказа тези агресивни думи, заяви премиерът пред български журналисти в Брюксел.

Сега ще извикаме нашия посланик за консултации от Русия и се надяваме, че по дипломатически път съобщението ще е ясно, че те трябва да направят същото и г-жа Митрофанова да отиде на консултации в родната си страна, добави той.

По-рано днес Руското посолство у нас публикува коментар в отговор на думите на премиера Кирил Петков в Брюксел. Министър-председателят заяви, че снощи с президента на САЩ Джо Байдън са обсъдили как корупцията може да бъде инструмент на руския президент Владимир Путин в страните на Балканите, като пример за това е строежът на газопровода "Турски(Балкански) поток".

От посолството нарекоха изказването му "остър и груб коментар". От там отбелязаха още, че тръбопроводът е най-големият инфраструктурен проект в България от 1974 г., като последен обект от този мащаб е бил АЕЦ "Козлодуй", изграден от съветската компания "Топлоелектропроект" съвместно с българската "Енергопроект".

В дипломатическия етикет връщането на консултации е малко по-ниска форма от окончателното отзоваване на посланик. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

5

Propaganda

26.03 2022 в 08:31

Кириле, вместо да философстваш...просто изгони този руски урод от територията на Европа.

1220

3

хr4

26.03 2022 в 00:41

Киро, крайно време е да стегнеш гръбнака и да надървиш пръстчето.На Мутрофанова И се полага едно-боц в гз!!!

-60

1

офф бее

25.03 2022 в 22:36

Да си иде, ама не ще - ще трябва да се реди на опашки за захар, за паста за зъби, за тоалетна хартия... А командировъчните ще секнат. Може и да поиска политическо убежище - ние сме гостоприемен народ - ей го Костя Копейкин, или оня русофил недоправен дето путлер го награждава и той може да я подслони.
 
X

Да помогнем на украинските деца!