Кирил Петков: Чадърите свършиха. Дал съм пълна свобода на Бойко Рашков

Може още една-две седмици да могат да минават игрички и машинации, но тези хора (депутатите) са умни и ще се научат, посочи премиерът

OFFNews 17 декември 2021 в 22:03 22745 2

Лустрация за крадците и край на политическите чадъри. Това обяви премиерът Кирил Петков в "Панорама" на БНТ.

"Моята мечта е да имаме правосъдие, което да покаже, че в България няма безнаказано нарушаване на закона. Не е моята роля да чегъртам никой, нашата роля е да сложим хора в прокуратурата и КПКОНПИ, които да нямат никакви спирачки да проверяват всеки крадец в България, който е бил в миналото или сега.

За мен е важна лустрация на крадците и това трябва да стане институционално. Не може да стане през институции, на които това не им е работата", посочи Петков.

Той обяви, че е дал на Бойко Рашков пълна "свобода в момента за всяко едно разследване, което той може да направи". И бе категоричен, че не би го жертвал заради конституционно мнозинство за провеждането на съдебната реформа.

"Чадърите свършиха. По никакъв начин никой не може да се чувства защитен, независимо дали е в управляващата коалиция, дали е министър. Всички под един аршин", заяви още Кирил Петков.

Петков приема решението на прокуратурата да прекрати разследването за двойното му гражданство като преценка, че това, което е направил, не е престъпление.

Оставката на главния прокурор до голяма степен зависи от състава на Висшия съдебен съвет, поясни той. Вторият приоритет са промени в КПКОНПИ.

"Дори да успеем да кажем на г-н Гешев да си даде оставката, както всички ние го призоваваме, ако ВСС не се е сменил и няма други нива на атестация кой да бъде следващият главен прокурор, ние сме заменили един човек с друг. Надявам се, че ще успеем да направим възможността КПКОНПИ наистина да разследва всякакви престъпления, свързани с корупцията, което да даде още една възможност за постигане на тези цели, които сме си поставили", заяви той.

Петков призна, че правителството има ужасно много проблеми във всички сектори, но бонус е това, че има приемственост от служебния кабинет към новия.

"Предишният министър-председател (Стефан Янев) също е в новото правителство и това даде възможност в първите дни да имам човек, който да мога да попитам. Миналия път, когато бях просто в ролята на министър, нямах тази приемственост, защото не се видяхме с предишния министър. Предадоха ми кабинета и ми казаха да се оправям", допълни Петков.

Петков категорично отрече президентът Румен Радев да има своя квота в парламента и правителството. Радев не е имал претенции да бъдат назначени определени хора, декларира премиерът.

"Не се чувствам отговорен пред президента. Още като министър, когато бях в неговия служебен кабинет, аз неведнъж се похвалих, че никога не получих обаждане от него, дори когато бях назначен. От тази гледна точка аз много уважавам президента Радев за начина, по който сме работили, но той по никакъв начин нито е изисквал, нито сме комуникирали за някакви кадри, хора", заяви Кирил Петков.

Според него до момента в коалицията няма пробойни и търкания покрай въвеждането на мораториум върху цените на тока, водата и парното, както се опитват да внушат някои, а проблемът е в първоначално сгрешената дата на обявяването му.

"Нашата коалиция има опитни хора в парламента, има и по-неопитни, но всичките са с правилната мотивация да са там. Да, може още една-две седмици да могат да минават такива игрички и машинации, но тези хора са умни и ще се научат. Оттук нататък с тази правилна мотивация аз вярвам, че коалицията ще взима правилните решения", посочи Кирил Петков.

На въпрос дали ще използва доверието, дадено му в аванс, за непопулярни мерки той посочи, че едва ли е министър-председателят, който се ползва от този бонус, особено с решенията си за ваксинацията срещу COVID-19. Но целта му е да покаже лидерство. Той заяви, че популярна или не, мярката за сертификати за МС е важна, за да се покаже равенство.

"Преди 2 г., когато ваксината се появи, се водеше рискова. Но днес имаме над 8 млрд. ваксини. Имаме над 3,5 млрд. хора с ваксина, това показва плюс за ваксинацията. Не може ние да сме зад Таджикистан и Руанда по този показател. Този проблем трябва да го приключим, но това няма да стане с агитация, а с разяснителна кампания. Много от лекарите сега ги е страх да посъветват своите пациенти. Сега ще извадим най-добрите специалисти, които да обяснят. Искам да влезем в друго ниво на ваксинираност", каза Петков.

От думите му се разбра, че детската му мечта не е да е премиер, "а да направим промяна в тази страна".

"Когато сме част от европейския пазар и имаме най-хубавите почви, климат, имаме олимпийци, отговорът трябва да е висок растеж. А сега резултатът е най-бедната страна в Европа. Все едно целият си потенциал да изхвърлим в кошчето", посочи министър-председателят.

На въпрос какво е правителството - ляво, дясно, либерално и пр., Кирил Петков, че то е "практичното правителство".

"Идеологията е някакъв начин за избягване от мисълта. Радвам се, че в коалицията има хора от целия спектър. Идеологията остава на заден план. За някои неща аз вярвам, че трябва да сме десни. Вярвам, че икономическият подем идва от частния сектор, свободният бизнес може да създава добавена стойност, правителството не може да създава добавена стойност. Но е важен и социалният сектор. Мечтата ми е България да бъде мястото в Европа с най-доброто качество на живот", посочи още Кирил Петков.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews