Кери поздрави България от името на Обама

OFFNews 03 март 2016 в 16:57 3750 6

Кери поздрави България от името на Обама

От името на президента Обама и гражданите на Съединените щати поздравявам българския народ по повод националния празник на Република България.

Това се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Джон Кери по повод националния празник 3 март. 

В текста се посочва, че Съединените щати са "горди да нарекат България свой близък приятел". Той припомня, че американското правителство е поело ангажимент през 2016 г. да засили сътрудничеството в страната ни по отношение на търговията и инвестициите. 

В изявлението се посочва:

Приятелството между Съединените щати и България се корени в нашия общ ангажимент към демократичното управление, сигурността, човешките права и върховенството на закона. И двете страни подчертаха това по време на посещението ми в София миналата година.

Ние си сътрудничим в борбата срещу тероризма, както и в сферата на енергийната сигурност и образованието. Като съюзници в НАТО ние задълбочихме връзките си в отбранителната сфера чрез съвместни и многостранни учения, чийто домакин бе българското правителство. Ние поехме ангажимент през тази година да укрепим нашите търговски и инвестиционни взаимоотношения, да засилим нашето сътрудничество в областта на правоприлагането, да насърчим туризма и увеличим двустранния културен, професионален и образователен обмен.

Като цяло нашето партньорство прави всяка от нашите държави по-силна, нашите общности по-сигурни и безопасни, и нашите икономики по-проспериращи. Съединените щати са горди да нарекат България свой близък приятел и ние с нетърпение очакваме по-нататъшното укрепване на нашите отношения в бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови