Светът ни поздравява за 3 март

OFFNews 03 март 2012 в 13:50 2461 0

3 март, Снимка: Сергей АНТОНОВ
3 март, Снимка: Сергей АНТОНОВ

Държавни глави и ръководителите на световни организации са изпратили поздравления по случай националния ни празник 3 март до президента Росен Плевнелиев.

Сред уважилите празника ни са генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, президентът на Съединените щати Барак Обама, Нейно Величество кралицата на Обединеното Кралство Елизабет Втора, похвалиха се от Прессекретариата на държавния глава.

"Това е възможност да отбележите гордата култура и история на страната си и шанс да покажете ролята, която изпълнява България в нашия глобално свързан свят, посочва в обръщението си към българския народ генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. 

Приветствам приноса, отдадеността и лидерството на България в търсенето на справедливо, мирно и проспериращо бъдеще за всички хора". "България е надежден съюзник в НАТО и важен партньор на Съединените щати, пък се посочва в приветствието на Барак Обама до президента Плевнелиев. 

"Високо ценим продължаващата Ви силна подкрепа за Международните сили за поддържане на сигурността, както и приноса на Вашите смели бойци в Афганистан. Приветстваме ангажимента Ви към демократичните реформи и Вашето ценно сътрудничество в борбата с тероризма, в областта на разузнаването и в правоприлагането, с което отстояваме сигурността на всички наши граждани. Очаквам да продължим ползотворното си партньорство”, се казва още в приветствието.

"С голямо удоволствие изпращам на Ваше Превъзходителство моите поздравления по повод Вашия национален празник, както и най-добрите си пожелания за щастие и успех на правителството и народа на България", се казва в поздравителния адрес на Нейно величество кралица Елизабет Втора.

Послания за просперитет и благоденствие на българския народ, щастливо бъдеще и лично благополучие отправят още австрийският президент Хайнц Фишер, президентът на Азербайджанската република Илхам Алиев, изпълняващият функциите на президент на ФРГ Хорст Зехофер, държавните глави на Индия Пратибха Патил, на Ирландия Майкъл Хигинс, на СР Виетнам Чьонг Тан Шанг, на Гърция Каролос Папуляс, президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев, президентът на Конфедерация Швейцария Евелин Видмер-Шлумпф и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови