От ГЕРБ не знаят кой предложи прехвърляне на допълнителните пенсии в НОИ

OFFNews 17 декември 2014 в 08:04 4957 8

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев не знае чия е идеята за прехвърляне на допълнителното пенсионно осигуряване в НОИ, около която премиерът и синдикатите си стиснаха ръцете в неделя.

Пред Нова телевизия той обясни, че ако синдикатите са казали кой не е направил предложението, трябва да кажат кой го е направил. 

Главчев обясни, че предложенията не са дискутирани на тъмно и без да бъдат уведомени коалиционните партньори. 

Той обаче побърза да успокои, че приетата промяна в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване засяга само хората, които излизат на пазара на труда от 1 януари 2015 година. В рамките на една година те ще имат възможността сами да посочат къде искат да се осигуряват - в НОИ или в частен пенсионен фонд. Главчев препоръча, "който иска сигурност, да си сложи парите в НОИ".

Той каза, че родените след 1959 година могат да запазят осигуряването си в частния пенсионен фонд, стига да не отидат в НОИ. А защо това може да се прави еднократно – това е предмет на дискусия, обясни депутатът. Той обясни, че досега функциониращия модел в България, не се използва никъде в Европа.

Найден Зеленогорски от Реформаторския блок обаче обясни, че е научил за промените от телевизията. "А според коалиционното споразумение това става с консенсус. Аз разбрах от телевизията, че има меморандум", обясни той и допълни, че не може решенията за реформи, които изискват години, да се взимат за три дена.

"Не може това да се случва без да сме на ясно за какво става дума", обясни той. Зеленогорски каза, че това, че в преговорите не са участвали коалиционните партньори и работодателите, е проблем. Той обясни, че дупката в НОИ се запълва с решения като това, а не чрез икономически мерки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови