Каракачанов: Надявам се това да не е последният санкциониран дипломат

OFFNews 21 февруари 2016 в 15:10 5882 4

„Надявам се, че това няма да е последният дипломат, който ще бъде санкциониран по този начин, за да може ясно да се разбере, че България уважава своя суверенитет и желае и другите да го уважават."

Това заяви лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов пред агенция "Фокус" по повод обявяването на турския аташе в консулството в Бургас Угур Емироглу за персона нон грата.

Това решение на Министерството на външните работи потвърждава, че има не само съмнения, но и реално вмешателство от страна на Турция във вътрешните работи на България, допълни лидерът на ВМРО.

За намеса на Турция във вътрешната ни политика се заговори във връзка с труса в ДПС, чието публично проявление беше отстраняването на лидера Лютви Местан след остра реч и персонална критика към него от почетния председател на Движението Ахмед Доган. Критиката беше във връзка с позицията на ДПС, изразена от Местан, във връзка със свалянето на руския бомбардировач на 24 ноември от Турция.

"Надявам се създадената комисия (бел. ред. в парламента), която да разследва чуждо вмешателство във вътрешните работи на страната ни, да излезе с достатъчно факти, за да се види най-накрая, че България не е разграден двор и че не може всеки да прави каквото и когато си иска, да се намесва в нашите вътрешни работи – било политически или икономически. Това е ход във правилната посока", заяви Каракачанов.

По думите му през последните години институциите нямат решителността да предприемат каквото и да било във връзка с информацията, която получават от службите за намеса на турската държава във вътрешните ни работи, която била "видна за всички".

"Темата е изключително сериозна и е въпрос на усещане за суверенитет, за да реагираме по един по-ясен и категоричен начин. Има международни договори, на базата на които функционират дипломатическите служби и когато един дипломат, без значение дали е от Турция, Китай или САЩ, нарушава Женевската конвенция за дипломатическата служба е редно да бъде изгонен от страната", каза Красимир Каракачанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!