Кънев към ГЕРБ: Кой сглоби това мнозинство, на кое кафе се постигна договорка

Ако предложението на Горанов мине, правителството виси на косъм

Нели Чолашка Последна промяна на 19 декември 2014 в 17:52 5912 21

Радан Кънев

Виси въпросът кой сглоби това мнозинство, на кое кафе се постигна договорка, за да бъде то възможно.

Това обяви от трибуната на парламента председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев в началото на дебата по предложение от ГЕРБ текст за национализация на пари за втора пенсия в частните фондове.

"Кога се изпи това кафе. Дами и господа вносители, използвате отсъствието на премиера от пленарна зала, отсъствието му от България, тоест единственият гарант да постигнем разумен консенсус, умишлено е избегнат от вас", попита още Кънев.

По думите му един от проблемите с въпросния текст ще е мнозинството, което ще го прокара и напомни, че той не е внесен по правилата на коалицията между ГЕРБ и РБ.

Радан Кънев обяви отново, че Блокът ще гласува единодушно против предложения текст, който предвижда сериозна реформа в пенсионния модел на България.

Според него с предложените промени се прави опит да се подмени несъстоялия се 2-годишен дебат за пенсионната система.

Лидерът на ДСБ попита дали са направени актюерски разчети какви пенсии ще получава поколението, родено 70-те години, ако не се спазва капиталовия принцип на лични вноски. 

"През 1998 г. и през 2000 г. имаше разчети, че ако не се въведе задължителен капиталов стълб, хората от моето (Кънев е роден 1975 г.) и всички по-млади поколения не могат да разчитат на никакви сериозни пенсии заради обърнатата демографска пирамида на България.

Родените през 70-те години сме бейби  бум, ние сме най-голямото българско поколение. Тези, които ще внасят, когато ние се пенсиониране, ще се най-малките в историята български поколения, освен, ако не дойдат и по-малки", уточни Кънев.

Той напомни, че няма изчисления за ефекта от разпродаването на активи, ако част от хората си изтеглят парите от фондовете и ги прехвърлят в НОИ.

Ако предложението на Горанов мине, правителството виси на косъм

Радан Кънев коментира ситуацията с пенсионните реформи и пред bTV:

"Ако предложението на Горанов мине, това ще бъде първата тежка криза в мнозинството и първата стъпка към кризата на второто правителство Борисов", заяви политикът от РБ.

"Никой не е получил обяснение от Горанов. Нямаше да има проблем, ако бяхме получили обяснение в подходящ разговор, а не през задния вход. Г-н Калфин не е само вицепремиер, а в случая и ресорен министър. Само с негово съгласие и препоръка бихме могли да пипаме пенсионния модел. Абсурд е против волята му и на АБВ да се гласува важна пенсионна промяна в България. Имах разговори с г-н Горанов и г-жа Менда Стоянова, но без успех. Става дума за най-важното политическо решение, взето в последните 15 години - коренна промяна на пенсионния модел. Голям политически въпрос не може да се решава по този начин.", каза още лидерът на ДСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.12 2014 в 09:19

Свобода казвате. Право на избор.
Лесно е.
НОИ прави свой УПФ. И този фонд, се конкурира за нашите вноски, наравно с останалите УПФ, и при същите условия.
Както мога да си сменя личния лекар, така да мога да сменя и пенсионния си фонд. И повече фондове да означава повече избор, а не национализация и "Намаляване на задлъженията на държавата".

19.12 2014 в 23:54

anton, много просто парче си. Къде е избора бе молоумник, да ми прехвърлят парите от частен фонд в НОИ. Аз вече съм избрал честния фонд и защо да трябва да заявявам отново този мой избор ? И малоумнико фондове като ING, Alianz какво общо имат с Прокопиев бе кретен ?

19.12 2014 в 22:15

НА МУТРАТА МУ ТРЯБВАТ ПАРИ.МНОГО ПАРИ....ЕДНА БАНКА НЕ Е ДОСТАТЪЧНА ЗА ШАЙКАТА НА БУДА...И КРАДЕ ОТ ОГОЛЕЛИЯ БЪЛГАРИН.ДОБРЕ ВИ ПРАВИ РОБИ ЖАЛКИ.

19.12 2014 в 21:25

антон-е,много си глупав.В НОИ парите на "вложителите"нямат лихва и никога не стигат за изплащане на пенсиите и всеки път за изплащането на тези пенсии се добавя от държавата.А от частните пенсионни фондове парите на вложителите имат лихва,човекът винаги може да провери каква е сумата ,може да ги премести ,да ги върне обратно,може да се разпорежда с тях.И винаги е по-добре да имаш пенсия от НОИ и допълнителна пенсия от частния пенсионен фонд.И накрая да те попитам,върви ли "близането" при теб,добре ли ти плаща ББ?

19.12 2014 в 20:54

Кънчо, не се кахъри!
C 8% подкрепа от населението как човек да те вземе на сериозно?

Иначе, пенсионната реформа е с цел да се освободи българина. Дава са възможност на родените след 1960 година да избира къде да държи парите си за допълнително пенсионно осигуряване. Това е!

Създадените с партийни пари частни инвеститири, разбирай другарски банди ще бъдат ощетени, та за това е голямата опозиция.


Така, че Кънчо реформата е за свобода.
Само простака не иска свобода.

19.12 2014 в 20:08

Абе Антоне, Прокопиев ли държи Виена иншурънс груп дето е акционера на Доверие или Алианц или пък Ай Ен Джи (ING)и т.н. и т.н. Сега ще се срине целия борсов пазар на ценни книжа щото от тези 8 млрд във фондовете 60% поне да вложени там. От два дена покрай тези простотии всичко започна да се срива, а сега след като го приеха не ми се мисли.

19.12 2014 в 20:06

Утре Прокопиев като каже че парите ви за пенсия ги е изяла жена му ще я търсите в Южна Африка.Драскачите и лобистите си прибират комисионните те пенсии няма да чакат............

19.12 2014 в 20:03

Излиза,че всички вие,които плюете по правителството сте умните,а тези 1.1 млн са глупаци! В никакъв случай не съм безкритичен към управляващите,но и заплахите на г-н Кънев /явно с Драгалевски привкус /,ми идват в повече!Значи ако по някое предложение на ГЕРБ РБ е против,а също и КЛБ,да търсим тайно съглашение с червените ли? Що за тъпотия? Щом се предлага от управляващите - всички останали задължително трябва да са против и обратно!Взаимовръзките между партиите са по-сложни от елементарните коментари и това е от 25 години насам,т.е. ГЕРБ е най-младия участник в такива завери!Я си спомнете ДПС в колко правителства и с кои партньори е участвал? Тъй че,по всеки въпрос са нужни АРГУМЕНТИРАНИ дискусии,преди врачуване на кафе!

19.12 2014 в 19:55

@anton, може да лижем задника на кюнеца, ама не ни оножда Догановата рязана карабина. Дано ви го слага без вазелин :-)

19.12 2014 в 19:32

09,
с железните си аргументи ме убеди, че поправката е вредна.

ТЪПАНАР.
Лижи задника на Кюнеца, жалка подлого.
Само да не дойде време и да разбереш, че и тия фондове са опоскани като пирамидата КТБ.
Опоскани от Рамадан, Прокопиев и ментора им КараИван.
А ти си останал същия КРЕПОСТЕН малоумник, ама без пари.

Капиш ?