Кънев: ДПС сега щеше да управлява, ако не бяхме подкрепили Борисов

OFFNews 10 ноември 2014 в 15:19 6900 7

Снимка Пресцентър РБ

Радан Кънев във Варна

"Ако не бяхме се съгласили Бойко Борисов да е премиер, сега ДПС щеше да е в правителството."

Това каза пред варненската организация на ДСБ в неделя съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

"Единствено нашата неуморна работа предотврати този сценарий и не мога да не отлича персонално Петър Москов и Найден Зеленогорски, които положиха неимоверни усилия в тази посока", допълни Кънев.

Според него основният приоритет пред коалицията ще бъде изпълнен - изваждането на ДПС и БСП от изпълнителната власт.

Радан Кънев призна, че все още не са водени разговори с ГЕРБ относно механизма на смяна на политическите назначения, като областни управители, шефове на агенции и държавни ведомства, тъй като тези рокади не били заложени в коалиционното споразумение между двете формации.

Кънев бе категоричен, че правителството е дясноцентристко и като такова категорично ще отстоява западната ориентация на страната.

"Неслучайно Ивайло Калфин не поема външнополитически ресор", мотивира се Радан Кънев.

Той допълни, че като депутат от листата във Варна ще направи всичко възможно тръбата на "Южен поток" да не влиза на Паша дере, но призна че това трудно може да се осъществи.

„Остава си нашето мнение, че минаването на тръбата по южните граници на община Варна е изключително проблемно за развитието на града. Варна няма друга посока за развитие освен южната. Разполагането на компресорна станция и тръбопровод по южната граница на общината всъщност поставя това развитие под много голяма въпрос, да не кажа, че направо го затваря, и оставя градът в днешните му граници", изтъкна депутатът.

Според него въпреки направените замервания, остава и проблемът с шумовото замърсяване за живеещите наблизо.

„Ще бъде грехота и много лош знак, ако правителство, в което най-голяма група са варненските депутати, не се грижи достатъчно за Варна и региона". Така съпредседателят на РБ коментира избирането на варненски депутати за министри. Според него от ускорено решаване се нуждае проблемът със свлачищата в северната част на община Варна, тъй като по въпроса се вършело много малко или нищо.

Като варненски депутат, Радан Кънев вече започна обиколка из региона. Едно от първите му посещения след изборите е било в Дългопол, където РБ регистрира много сериозен резултат. Кънев се ангажира с разрешаване на най-наболелите въпроси там, свързани с плана за земеразделяне и недостига на училищни автобуси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков