Кънев: ДПС обяви война на РБ заради реформите

"Не можем да воюваме с нищото", отговори Местан

Ивайло Анев 12 май 2015 в 15:37 8986 13

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев

ДПС обяви открита война на РБ заради реформите. Това заяви на пресконференция днес във Велико Търново съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев.

„България постигна чудо като толкова бързо успя да се превърне от държава, управлявана от тъмни сили при правителството на Орешарски, в стабилна държава, която успя да заслужи нов кредит на доверие от европейските и северноатлантическите си партньори. Стабилността, която това правителство постигна за толкова кратък период, е изключително ценен фактор“, заяви Кънев.

По думите му националната сигурност на България е под заплаха както заради кризата в Украйна, така и заради атмосферата в Русия, тежките финансови проблеми в Гърция и заради проблемите със ситуацията в Турция, както и заради това, което се случи в Македония през последните дни.

"В Македония в момента се разпада цял политически модел и ние не знаем какво следва от това. Изказването на лидера на ДПС Лютви Местан, че случилото се в Куманово трябва да е урок за политиците у нас, ни тласка именно към този провален в Македония етнически модел, който позволява на корумпирани лидери да се бетонират в политиката", заяви още лидерът на ДСБ.

Той апелира, че България трябва да поддържа своята стабилност чрез изолиране на ДПС от властта и отслабване на хватката за малкия и среден бизнес. Местните избори трябва да направят този модел част и от местното управление на страната.

Кънев допълни, че трудовото законодателство в България е останало от епохата на Кремиковци. По думите му е необходима реформа на трудовия пазар, която да позволи той да стане значително по-гъвкав. 

Относно критиката на реформатора, че ДПС е обявила война на РБ заради реформите, лидерът на ДПС Лютви Местан отговори няколко часа по-късно.

 „Аз не виждам реформи от страна на РБ, как да воювам с отсъстващите реформи“, попита риторично той.

Лидерът на движението заяви още, че ще остави без коментар твърдението на Кънев, че именно „Местан ни тласка към този провален в Македония етнически модел, който позволява на корумпирани лидери да се бетонират в политиката“.

Според него такива „изстъпления“ на РБ не бива да се взимат несериозно, както и тези на ПФ, защото им се губи базовата компетентност.

„Нелепо е да се твърди, че в Македония се е провалил именно българския етнически модел. Не е така. Македония нямаше да има тези проблеми днес, ако там се беше разгърнал българския етнически модел“, настоя той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!