Радан Кънев прати депутатите от БСП да си вземат парите от руското посолство

Парламентът прие декларация, осъждаща нацизма

Нели Чолашка 08 май 2015 в 11:21 10743 50

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Радан Кънев

Опитът да бъде приета Декларация по повод на 70-годишнината от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война и Деня на Европа - 9 май, очаквано скара депутатите.

В началото на дебата беше предложен вариант на декларация, приет от парламентарната комисия по външна политика.

Тя осъжда всички форми на ксенофобия, екстремизъм, неофашизъм и насилие и призовава към въздържане от действия, водещи до нови разделителни линии в Европа. Отдава се почит на загиналите и жертвите на Втората световна война и на българските войни, сражавали се в тази война.

В парламента бяха внесени четири проекта на декларации - от АБВ, от БСП, от "Атака" и от независимия депутат Велизар Енчев. Външната комисия обаче се е обединила около предложената от АБВ декларация и останалите не са гласувани.

Другите трима вносители използваха парламентарната трибуна, за да представят днес предложенията си за декларацията.

Според БСП в проекта на АБВ не отчетен приносът на антифашистката съпротива в България и в Европа. Тяхната теза е, че без антифашистката съпротива няма как днес да има Ден на Европа. Те поискаха и чрез декларацията да бъде осъдено оскверняването на военните и антифашистките паметници.

От "Атака" напомниха, че жертвите, които дава САЩ във Втората световна война са десетки пъти по-малко от тези, които дава Съветския съюз и трябва на съветската армия да се отдаде нужната почит.

Независимият Велизар Енчев поиска НС да изрази признателност към войните, сражавали се в Отечествената война.

Енчев поиска също да се осъди поведението на президента Росен Плевнелиев, който отказа да уважи парада на 9 май в Москва по случай Деня на победата. Според независимия депутат това е "гавра с жертвите на втората световна война".

От ГЕРБ и РБ не направиха почти никакви предложения, освен че Методи Андреев (ГЕРБ) предложи датата 9 май да бъде сменена с 8 май, защото Германия е капитулирала на 8 май, а на 9 май капитулацията е призната от Йосиф Сталин. това предложение не беше прието.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев не се сдържа да нападне социалистите:

"Когато искат да възхваляваме в декларация на българския парламент Червената армия, аз категорично ще откажа да го направим, ако не споменем Катинската гора. Категорично ще откажа да го направим, ако не споменем садистичното мълчаливо наблюдение на погрома на Варшавското въстание от червената армия в продължение на три месеца - най-срамната точка на Червената армия от многото срамни точки".

Реформаторът прати депутатите от  БСП да си взимат парите от руското посолство.

Янаки Стоилов от БСП го призова да се извини за това изказване. "Вие си позволихте едно твърдение, гледайки към лявата част на залата, че нейните политически позиции са следствие на някакви финансови взаимоотношение с чужди посолства. По този начин ли вие градите кариерата си, така ли слугувате и лакействате. Надявам се да оттеглите тези твърдения, защото те са позорни преди всичко за вас, който ги изричате", призова социалистът. 

Кънев уточни, че РБ подкрепя предложената от външната комисия декларация, защото тя крачка към общ прочит към най-тежките моменти от европейската и националната ни история, какъвто липсва.

По думите му тази декларация е скромна крачка в правилната посока и е скромна, защото не засяга всеобхватната тема за политическото насилие, която е водеща в българската история за 103 години. Той не пропусна да напомни за Възродителния процес при управлението на БКП - т. нар голяма екскурзия, насилственото преименуване и прогонване на българските турци.

В края на сметка мнозинството прие проектът, предложени от външната комисия:

Декларация
По повод 70 годишнината от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война и по повод Деня на Европа

- като отбелязва 70 годишнината от капитулацията на 9 май 1945 г. на нацистка Германия във Втората световна война;
- като припомня декларацията на Робер Шуман от 9 май 1950 г., провъзгласила идеята за обединена Европа;
- като подчертава значението на тези две събития в историята, откриващи пътя към изграждане на общност на солидарност и разбирателство между народите на Европа;
- като подчертава, че една от основните цели на европейското обединение е предотвратяването на военни конфликти и престъпления срещу човечеството;
- като изразява непоколебимост за опазване на мира и недопускане на ново разделение между народите на Европа;
- като припомня приноса на българския народ за спасяването на еврейската общност в България,

Народното събрание на Република България:
1. Отдава почит към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война и признание към държавите, извоювали победата над нацистка Германия.
2. Изразява признателност към българските воини, сражавали се във Втората световна война.
3. Осъжда всички форми на ксенофобия, екстремизъм, неофашизъм и насилие, като призовава към въздържане от действия, водещи до нови разделителни линии в Европа.
4. Потвърждава стремежа си към единство, мир и просперитет в Европа и решимостта си да продължи да работи за взаимно уважение, споделена отговорност, свободата и сигурността на всички български граждани.
5. Изразява подкрепа за процесите, водещи до обединение в Европа.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  За политиката