Кънев: Да приемем безропотно, че БСП управлява икономиката, а Слави Трифонов - енергетиката е лоша перспектива

Глупаво и невярно е, че който не подкрепя досегашното ръководство на ДСБ, е човек на ГЕРБ. Това говорене трябва да спре, заяви евродепутатът

OFFNews 16 февруари 2022 в 10:37 12603 2

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Има много ясно разделение в оценката на досегашното ръководство на ДСБ и на пътя на партията напред. Има две много силни мнения. 

Това каза пред БНР евродепутатът Радан Кънев от ДСБ, който отказа поста на заместник-председател. "Аз съм присъствал на всички форуми на ДСБ от 2004 г. насам, сега бях с COVID и под карантина, затова не можах да бъда на националното събрание на 12 февруари."

"Близо половината гласове да бъдат получени срещу действащ председател от нов кандидат, и то в момент, в който партията е участник във властта, показва много сериозно желание за промяна на много хора. Нещо, което тепърва ръководството трябва да разчете, да оцени в каква посока се търси тази промяна“, коментира Кънев. 

Има един елемент на говорене вътре в партията, който се чу ясно на това събрание и който застрашава всичко друго. Това е изказаната неколкократно теза - Слава Богу, не от председателя, че който е против даден кандидат за председател или не одобрява дейността на досегашното ръководство в една или друга посока, значи е човек на ГЕРБ. Това е катастрофално говорене с потенциални неограничени разрушителни последици. Това трябва да спре на секундата, защото е глупаво и невярно, смята Радан Кънев.

Той посочи три основни притеснения за управлението. В секторите сигурност, отбрана, външна политика в България има неяснота все още кой упражнява националната политика – дали е президентът и неговите съветници, дали е Министерският съвет... А Конституцията е пределно ясна, че това е отговорност на правителството. Трябва да е ясно кой е лицето за контакт пред света и това безспорно е премиерът, категоричен бе Радан Кънев.

На второ място, без съмнение виждаме тревогата на изключително много хора с десни възгледи, особено хора от бизнеса, особено от малкия, средния, динамичния бизнес от начина, по който е конструиран бюджетът. Трябва да се гарантира, че заемите, които държавата взима, са инвестиционни кредити и за това да е гарант дясното, посочи още евродепутатът. 

И на трето място, човек трябва много сериозно да си е затворил очите, за да не види опитите на БСП и конкретно на г-жа Нинова да вкара правителството в коловоза на левия популизъм. Примерът с държавните горски стопанства, които чрез кметовете ще раздават дървесина в малките населени места - властта раздава дърва, а какъв е корупционният потенциал при това не ми се мисли. Радвам се, че свършва отоплителният сезон, посочи още Кънев. 

Според него парцелирано, феодално управление на държавната власт в период на криза не може да има. 

По думите му може да има нюанси в политиките на партиите в коалицията, но "да приемем безропотно, че икономиката ще бъде управлявана от БСП, а енергетиката - от Слави Трифонов, е лоша перспектива". Не бива да бъде правосъдието от ДБ, не виждам амбиция да се справим сами, каза още Радан Кънев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!