''Без избирателите на ДСБ 'Демократична България' щеше да е изложена на голям риск''

За ДСБ беше трудно да приеме участие в коалиция с БСП. Общо коалиционно споразумение не е подписвано, каза лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов пред Националното събрание

Ружа Райчева 12 февруари 2022 в 13:04 3961 3

"Демократична България" щеше да е изложена на несъизмерно голям риск без последователните избиратели на "Демократи за силна България". За ДСБ последните избори не могат да бъдат представени като провал, трябва да се гордеем от постигнатото участие в управленския съюз.

Това заяви председателят на "Демократи за силна България" ген. Атанас Атанасов по време на XVII Национално събрание на партията, което предстои да избере ново ръководство и председател на партията.

Атанасов и Цецка Бачкова са двамата двамата кандидати за председателското място.

"Отливът на гласове към "Продължаваме промяната" се реализира основно от нашата мегапериферия, но избирателите на ДСБ останаха последователни и не се разколебаха. Политическият хоризонт, който очертахме при създаването на "Демократична България", беше постигнат. Посланията ни се превърнаха във фокус на обществото и беше постигнато съгласие на базата на изведените от нас приоритети", заяви той. 

Той благодари на всички присъстващи делегати и членове на партията, че в това "болно време" са намерили кураж и сили да дойдат на днешното важно събитие. Атанасов благодари и на лидера на "Да, България" Христо Иванов, на съпредседателите на "Зелено движение" Владислав Панев и вицепремиера Борислав Сандов за неизчерпаемия им кураж. 

"Днес заставам пред вас със самочувствието на човек, който е изпълнил обещанието, което е дал на събранието, на което е бил избран. Тогава заявих, че ако получа вашата подкрепа, ще работя за това да създадем силна дясна алтернативна на порочния управленски модел на Борисов и ние успяхме", каза настоящият председател на ДСБ. 

По думите на Атанасов устоите на ДБ са стабилни, защото е отбор, който може да издържи на всякакви сътресения и бури. Според него оттук нататък коалицията трябва да доразвива и надгражда сегашния си модел.

Той благодари на всички активисти и членове на ДСБ, останали активни през миналата година, пълна с политически сътресения. "Не можехме да се справим без вас!", обърна се той към присъстващите в залата. 

Атанас Атанасов коментира, че за ДСБ е било трудно да приеме участие в коалиция с БСП, тъй като целият път на хората в партията е белязан от тежка битка с бившата комунистическа партия, нейните наследници и остатъците от репресивния апарат. Той подчерта, че общо коалиционно споразумение с БСП не е било подписано, а ПП са подписали индивидуално споразумение с всеки партньор. 

Ген. Атанасов отправи призив към залата за по-силна България: 

"След 5 години отново се изправям пред вас за подкрепа. Предлагам ви да положим усилия сега и да създадем условия за децата ни и следващите поколения да живеят в една по-добра, уредена и просперираща България. Тези след нас да са щастливи и да се гордеят, че са българи".

Преди речта му председателят на ДСБ Жени Кристина Петкова прочете изявление от името на евродепутата Радан Кънев: 

„Изборът между хора може да е болезнен, но не и труден. Лидерът е човекът, който носи знамето. Нашият председател трябва да покаже, че е обединител и да сложи край на атмосферата на разделение, която пречи на нашия екип. Предстои ни предизвикателството да превърнем ДСБ в силен център за демократите в България, да изградим силни органи и структури. Както и най-важното – да изпълняваме функциите на десен гарант в едно противоречиво коалиционно управление."

Христо Иванов също направи изявление, като се включи на живо в залата от Бургас, където "Да, България" провеждат среща на местните структури: 

"Искам да изразя благодарност за това, че ДСБ са първопроходец на каузите и идеите, за които се борим. Основно на вас се дължат полагането на основите на демократична общност. Благодарим на всички, които са участвали в тази дълга борба. Минахме за 10 години през огън, вода, пустини и бури, и научихме много неща заедно.

Съзнанието, че ние сме част от една демократична общност, че имаме общи каузи - по-големи от нас, ни направи по-големи хора. Това беше труден път, но сега предстои най-трудното – управление в обща коалиция, която за да съставим, трябваше да преодолеем исторически трудности с огромна цена. Сега трябва да изпълним със съдържание и да осмислим този избор, който направихме заедно."

Иванов благодари на ген. Атанасов за огромното търпение, както и на цялото ръководство на ДСБ за съвместната им работа.

Премиерът Кирил Петков също направи писмено обръщение чрез свой представител. Той пожела успех на двамата кандидати в началото на форума. Петков поздрави ДСБ за проявената политическа мъдрост и устойчивост в отстояването на принципите на демокрацията и заяви, че такова време е нужна политическа последователност и на управляващите е нужен опитът на ДСБ. 

Според Петков в лицето на ДСБ, като част от коалицията на ДБ - управляващите имат опитен стратегически партньор, с когото могат да създадат здрава основна за устойчиво бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

12.02 2022 в 14:09

Стига с този отлив на гласове. 60% не гласуваха насочете се към тях вместо да търсите вината в друг.