Калин Стоянов: МВР се справи перфектно с футболния протест

Никъде в Европа няма практика след такива протести да хвърчи оставката на вътрешен министър, обяви той. Отделни наказани обаче ще има

Кристина Минчева 21 ноември 2023 в 14:33 4998 9

Калин Стоянов

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Вътрешният министър Калин Стоянов

Вътрешният министър Калин Стоянов каза, че няма да подаде оставка и поздрави служителите на МВР, които "перфектно" са се справили с овладяването на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз.

"Никъде в Европа няма практика след такива протести да хвърчи оставката на вътрешен министър", коментира Стоянов на пресконференция днес и допълни, че е съгласен с премиера Николай Денков за обстоен анализ на отделните случаи на насилие по време на протеста.

"Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие, както над мирни граждани, така и над полицаи. Всеки, който е проявил насилие в деня на протестите ще бъде разследван и ще си понесе отговорността, но не съм съгласен работата на министерството да бъде поставена под общ знаменател заради единични случаи на насилие, затова поздравявам всички служители на МВР, които съвестно и отговорно си свършиха работата в деня на протеста. Перфектно се справихте. За по-малко от 2 часа успяхте да овладеете тази брутална вандалска агресия, която се изсипа върху вас. Въпреки всички провокации се справихте като истински професионалисти, достойни да бъдат част от системата на МВР", каза още той.

Вътрешният министър заяви още, че е разпоредил ускорени вътрешни проверки и мерки за превенция за подобни случаи в бъдеще. Според него трябва да има работа на психолози с полицаите, защото "те са под огромно напрежение".

Той коментира и намесата на политици в Министерството на вътрешните работи, като изказа тезата, че това е недопустимо.

"Смятам, че е недопустимо някой да се меси в работата на Министерството, както направи Кирил Петков. Не приемам да се издават присъди от телевизионни студиа и социални мрежи", смята Стоянов.

"Искам да припомня, че министърът определя и контролира изпълнението по стратегически закони и задачи, като например Шенген. Нямам правомощия да ръководя оперативно действията на служителите на терен. По същия закон организацията, координацията и контролът по изпълнения на основните дейности на главните и областните дирекции е отговорност на главния секретар на вътрешните работи", припомни министърът на вътрешните работи и даде думата на гл. секретар на вътрешните работи Живко Коцев.

Той посочи, че от СДВР е разпоредена една вътрешноведомствена проверка и втората проверка, с която е ангажирана Дирекция инспекторат и Главна дирекция "Национална полиция".

Шефът на СДВР Любомир Николов пък заяви, че петима полицейски служители са извършили нарушения на полицейската дисциплина, като трима от тях са отстранени, а за останалите двама все още се извършва проверка. 

"От длъжност са отстранени един командир на отделение и двама старши полицаи. За други двама тече проверка, с която ще се определи тяхната степен на виновност. В хода на проверката се установяват и други служители, които евентуално ще понесат отговорност за действията си", съобщи още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14569

9

случайно прочетох

21.11 2023 в 17:17

Покъртителна наглост и безочие!
Оставка!

22543

8

dolivo

21.11 2023 в 16:36

Идеален! Чуден направо

12078

7

edin slep

21.11 2023 в 16:09

Дето казват по моя край - мижи да те лажам. Този даже не си прави труда да лъже правдоподобно. Гнус ...

17439

6

мнение от IP

21.11 2023 в 15:58

Ние не сме слепи. Видяхме вандалските прояви, видяхме, че обстановката е тежка за полицаите. Обаче видяхме и как бият обезвредени нарушители и имаше свидетелства на пострадали хора, които не са участвали в протеста. Ако само петима полицаи са превишили правата си, откъде дойдоха толкова свидетелства за това? Едни и същи петима ли са ходили да бият от място на място?

9345

5

Анализи

21.11 2023 в 15:35

Хем се е справил перфектно, хем има наказани полицаи. Но ако не знае министърът е политическа фигура. Пълен кашок забърка.

1020

4

bugomix

21.11 2023 в 15:25

А за това че полицаите са без легитимиращи номера нито дума. Тия наказания сме ги слушали и преди, резултати няма. Всеки път едно и също - невинни жертви на непровокирана полицейска агреися!

1042

3

danvan

21.11 2023 в 14:59

Нагъл гербав, оставка веднага!

75

2

230 млрд баксов

21.11 2023 в 14:48

калинката плаче за протест пред мвр

1000

1

ПР

21.11 2023 в 14:44

Просто не е истина,къде живеем
Без коментар.