Калфин с четирима заместници

OFFNews 09 декември 2014 в 13:15 2314 3

Ивайло Калфин

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин даде първата си пресконференция в министерството, за да представи своя екип.

Идеята ми беше зам.-министрите да са хора, които познават темите, познават министерството и могат с летящ старт да работят по важните за обществото въпроси, обясни Калфин.

Зам.-министрите в МТСП ще са Зорница Русинова, Лазар Лазаров, Гълъб Донев и Николай Николов.

Зорница Русинова ще бъде с ресор еврофондове, евроинтеграция и международни връзки. Тя заема поста за втори пореден път. Като свой приоритет Русинова посочи бърз старт и широк обхват на единствената одобрена за момента оперативна програма.

Лазар Лазаров заема поста за трети път, като негов ресор ще е социалното подпомагане. Лазаров обясни, че сред целите му е създаването на план и механизми за изпълнението на стратегиите, както и реформа на социалните услуги - нов законов регламент и нов начин за предоставянето им, обясни той.

Сред приоритетите на Лазаров е изготвяне на законов регламент за държавната политика за равни възможности на жените и мъжете.

Гълъб Донев поема ресор пазар на труда. Приоритетите за 2015 г. са насочени към дълготрайно безработните младежи до 29-годишна възраст, които не учат и са извън мерките на министерството.

Работата на Донев ще е свързана още с намиране на работа на дълготрайно безработните лица, преквалификация, лицата над 50 г., които не работят и не могат да се пенсионират и др.

Николай Николов пък ще отговаря за стабилизиране на пенсионната система и дългосрочните параметри.

Има плавен вариант за нарастване на пенсионната възраст и за изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените в една по-далечна перспектива, коментира Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews