Калфин: Няма национализация на парите за втора пенсия, опасенията са пресилени

OFFNews 04 май 2016 в 16:23 3289 1

Снимка БГНЕС

Ивайло Калфин

Няма национализация на събраните пари в пенсионните фондове в предлаганите от Министерството на финансите промени в Кодекса за социално осигуряване.

Това заяви социалният министър Ивайло Калфин по повод промените в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат парите за втора пенсия да преминат от индивидуалните партиди на хората в обща сметка, от която да бъдат изплащани.

Депутати от Реформаторския блок обявиха, че идеята за създаване на „общ пул“ е национализация, която ограничава правото на хората да разполагат с парите си, като допълниха, че това ще е кражба като от КТБ. 

В момента няма фонд, на който предстои смяна на собствеността. Мина една година и видяхме, че атака срещу пенсионните фондове няма. Няма масово излизане на капитал от пенсионните фондове в НОИ, няма хора, които да бягат от тях, и всички тези приказки, някои от тях с една доза истерия, които се развиваха за национализация, "взимат парите на хората", оказа се, че не са верни. Няма смисъл да повтаряме втори път същата сценка, коментира Калфин. 

Той призова представителите на фондовете да поемат инициативата и за предложат законодателни промени, които да решат въпроса с изплащането на вторите пенсии до живот и наследяването им.

"В момента изискването е и да плащат до живот втората пенсия, и партидата да се унаследява. Така че по какъв начин ще се компенсира някой, ако си е изразходвал партидата, докато още е жив, или ако някой почине и все още има средства в партидата, тези, които управляват парите, то това е отговорността на фондовете, би трябвало да го предложат. Ако имат нужда от промени в закона, те трябва да са активните. Аз очаквам от тях отговор на този въпрос, а не от министъра на финансите", подчерта Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12881

1

Иван55

04.05 2016 в 22:49

Отзив от Христина Вучева за изявата на Караджов и Димитров:

"Не може да твърдиш, че разбираш от право, икономика и финанси и да изречеш няколко лозунга вместо обективен и полезен анализ."

Прочети още на: http://www.bgnes.com/analizi-i-interviuta/analizi-i-interviuta/4428308/
 
X

Да помогнем на украинските деца!